Personligt

Personligt

Brinna & brännasOm mina engagemang. Ulla Waldenström. Carlssons 2011, www.Carlssonbokforlag.se, ISBN 978-91-7331-424-4??

30 november 2011

Ett starkt engagemang, plikt och ansvarstagande — varje egenskap i sig en tillräckligt stark kraft för att pressa en människa över gränsen för vad hon orkar med. Ulla Waldenström är nog begåvad med en rejäl dos av alla tre. Boken är personligt, snudd på självutlämnande, skriven; så klart, med en så engagerad författare. Hon berättar öppenhjärtigt om sitt liv, 1960- och 70-talens politiska engagemang och senare, som barnmorska, kampen mot en överdriven teknologisering av förlossningen och kvinnans rätt att föda så naturligt som möjligt. En drivkraft som kom att göra henne till forskare.

Genom kärlek och sorg, skilsmässa, flytt och skuldkänslor gentemot barnen, hårt arbete hela livet, leder hon läsaren. Engagemanget och kanske också plikten och ansvarstagandet kom till slut att stå Ulla dyrt. Forskning, en professur i Australien, andre makens död, följt av en professur på Karolinska institutet — och utmattningssyndromet var ett faktum.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida