Pressat läge på S:t Görans röntgen: ”Måste jobba som en robot”
Den senaste veckan har tre röntgensjuksköterskor sagt upp sig från Capio S:t Görans sjukhus i Stockholm. Två nyanställda sa upp sig inom en månad. Nu har skyddsombuden fått nog och anmält bristerna i arbetsmiljön till Arbetsmiljöverket.
Det var under hösten 2020 som skyddsombuden för Vårdförbundet och Kommunal på Capio S:t Göran Radiologi i Stockholm blev oroliga på allvar. Flera kollegor på röntgenenheten hade blivit lång- eller korttidssjukskrivna, och många övervägde att säga upp sig.
Coronapandemin påverkade såklart. Samtidigt effektiviserade arbetsgivaren verksamheten och flödet av patienter. Att dra ner på elektiva undersökningar som återbesök och kontroller när bemanningen blev lägre var inte ett alternativ enligt arbetsgivaren. Det skulle riskera patientsäkerheten, sa de till skyddsombuden under ett samverkansmöte om den försämrade arbetsmiljön.
I dag, ett år senare, säger skyddsombuden att situationen är ohållbar.
– Vi känner att patientsäkerheten riskeras varje dag. Vi är för få som ska göra för mycket på för kort tid. Vi måste jobba så snabbt och effektivt att vi förlorar tiden att verkligen ta hand om varje patient. Det är ju inte för det här som vi valt att jobba i vården. Vi vill kunna ge den omvårdnad som patienterna förtjänar. Det hinner man inte med när man måste jobba som en robot, säger Lilia Vargas, röntgensjuksköterska och skyddsombud.
Halverad bemanning på schemat
Trots återkommande samverkansmöten har arbetsmiljön inte blivit kännbart bättre. Under våren 2021 började uppsägningarna rulla in och kollegorna ut. Och så har det fortsatt. Bara den senaste veckan har tre röntgensjuksköterskor sagt upp sig. Hittills i år har 15 av 44 röntgensjuksköterskor och 2 av 20 undersköterskor sagt upp sig från radiologin. Därtill är tre långtidssjukskrivna utan ersättande vikarier.
– Dålig arbetsmiljö och många vakanta pass varje vecka blir utmattande för personalen. Vi behöver struktur och det finns inte i dagsläget, säger Lilia Vargas.
Arbetsgivaren har inte anställt i samma takt som medarbetare har försvunnit. Det har bland annat lett till att bemanningen på tvåskiftsschemat nu är hälften så stor som tidigare: 14 i stället för 27 röntgensjuksköterskor. Och snart försvinner ännu fler från skift- och nattpassen.
”Har inte tagit frågan seriöst”
I höst kallade skyddsombuden till ett nytt samverkansmöte med arbetsgivaren och krävde en åtgärd enligt arbetsmiljölagen, en så kallad 6:6a-anmälan. Skyddsombuden ville ha en handlingsplan för att sätta personalens hälsa i fokus, anställa personal så att gruppen blir fulltalig igen, samt att kvälls- och helgspassen blir fullbemannade.
Då började det hända saker. Arbetsgivaren kom med en handlingsplan. Enligt den var målet att totalt 11 röntgensjuksköterskor skulle anställas före sommaren 2022. Sjukhuset skulle också försöka locka studenter att anställa efter examen. Två nya röntgensjuksköterskor som börjat i november skulle dessutom vara redo att hoppa på det svårlösta tvåskiftsschemat direkt efter årsskiftet.
– Vi har tjatat om det här i över ett år. Det känns som att arbetsgivaren inte tagit den här frågan seriöst förrän nu, säger Lilia Vargas.
”Vi är färre och mår sämre”
Men i handlingsplanen saknades fortfarande planer för personalens välmående. Den dåliga arbetsmiljön har redan fått de två nyanställda att säga upp sig. Dessutom har arbetsgivaren sagt nej till medarbetarnas önskan om en extra ersättning för att ställa upp och ta vakanta pass. Det var för dyrt. Strax efter beskedet meddelade arbetsgivaren att de skulle ta in bemanningsbolag.
– Det har arbetsgivaren alltid varit emot förut, när vi har bett om det. Och nu kommer de och tar in ett dyrt bemanningsbolag precis efter att de sagt att det är för dyrt att ge extra ersättning till anställda som ställer upp… Många har tappat förtroendet för arbetsgivaren. Vi är färre och mår sämre, säger Lilia Vargas.
Bristen på omsorg om personalen blev droppen för skyddsombuden som skickade in 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.
– Det är mycket fokus på de långsiktiga åtgärderna – att anställa ny personal – i handlingsplanen, men inte på frågorna om här och nu. Det viktigaste är hur vi får personalen som redan är här att må bra och vilja stanna. Det har vi inte fått något konkret svar på, säger Lilia Vargas.
Chefen: ”Ingen gladare än jag om fanns fler att anställa”
Verksamhetschefen Anders Byström väljer att svara på Vårdfokus frågor på mejl. Han berättar att de planerar att höja undersköterskornas kompetens och delegera en del av röntgensjuksköterskornas uppgifter till dem. Sedan några dagar avlastar en vaktmästare med tyngre fysiska arbetsuppgifter på enheten. Idéerna kommer från medarbetarna.
– Vi har en levande dialog och försöker alltid att ta tillvara de förslag som medarbetarna kommer med, säger Anders Byström.
Han håller med skyddsombuden om att bristen på röntgensjuksköterskor gör att arbetsbördan ökar för dem som är kvar. Därför ligger fokus i handlingsplanen på att de ska bli fulltaliga. Problemet är, enligt Anders Byström, att det finns för få röntgensjuksköterskor i hela landet.
– Vi har enbart legitimerade röntgensjuksköterskor som ansvarar för bildtagningen. Vi använder oss inte av outbildad personal för kvalificerade uppgifter. Ingen skulle vara gladare än jag om det fanns en uppsjö av kompetenta röntgensjuksköterskor att anställa, säger Anders Byström.
”Inte patientosäkert”
Däremot håller han inte med om att verksamheten skulle vara patientosäker.
– Vi ser inte heller något ökat antal avvikelser varken internt eller externt. Vår sjukfrånvaro är som för många andra kliniker högre än normalt och följer i hög utsträckning covidpandemin, säger han och tillägger:
– Vi har en fantastisk personal som har ställt upp och tagit vakanta pass, gjort passbyten och varit flexibla. Vi har timanställda som har hoppat in och fyllt luckor.
Nu har Arbetsmiljöverket gjort sin första inspektion. Det kändes bra, tycker skyddsombudet Lilia Vargas. Om ungefär en månad väntas myndigheten komma med ett beslut. Lilia Vargas hoppas på att det kommer göra skillnad på radiologin:
– Vi vill bara att våra kollegor ska må bra.