Projekt ska få fler kvinnor att starta egna företag

Att få fler kvinnor att starta företag inom vård och omsorg är syftet med ett projekt i Östergötland som drivs med stöd av EU-pengar. Bland deltagarna finns Vårdförbundet.

14 september 2005

Enligt prognoser kommer antalet företag inom vård och omsorg att öka i Sverige och intresset är stort. Men för den enskilde är det inte alltid så lätt att veta hur man ska bära sig åt.

Och det är det här som projektet i Östergötland kommer in. Deltagarna –  bland annat Vårdförbundet, länsstyrelsen, Företagarcentrum och statliga Nutek – kommer att inventera befintliga företag i länet inom vård och omsorg och intervjua ledande personer inom företagen, i första hand kvinnor. Dessutom ska man arbeta för ökad kunskap om entreprenörskap.

Samarbetar med universitetet

– För oss är det mycket intressant. Vi kommer tillsammans med Linköpings universitet att informera både medlemmar ute i verksamheten och studenter på högskolorna om vilka möjligheter det finns att starta företag, vad det innebär och hur man ska bära sig åt, säger Anneli Gåverud, Vårdförbundets vice ordförande i Östergötland.

Anneli Gåverud säger att de medlemmar som driver egna företag är en viktig grupp eftersom de genom sitt engagemang utvecklar verksamheten.

Diskussioner med landstinget

– Vi kommer därför att starta en dialog med politiker och tjänstemän i landstinget om vilka behov som finns och fördelarna med entreprenörskap, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida