Protest mot fler politiker

Vårdförbundet och övriga fack i Västra Götaland protesterar mot att den politiska majoriteten har lagt ett förslag till en ny politisk organisation som ska börja fungera efter valet i höst.

8 april 2002

De fyra facken är kritiska både mot innehållet i förslaget och hur det har lagts fram. Den tänkta organisationen innebär att det blir fler politiker; de ska finnas både som beställare och utförare.

– Politikerna får en dubbelroll och vi anser att det inte är bra. I stället borde man ha styrelser utan politiker på sjukhusen, säger Marina Olsson, Vårdförbundets ordförande i Västra Götaland.
Facken känner sig också överkörda.

– Vi fick en timmes information i efterhand och ställde en rad frågor, bland annat om ansvaret för arbetsmiljön och hur den nya organisationen ska ge en bättre vård. Några svar fick vi inte, säger Marina Olsson.

I den politiska majoritetens budget för 2001 och flerårsplaner för de kommande åren framhålls bland annat att personalen är regionens viktigaste resurs.

I protesten, riktad till regionfullmäktige, skriver Vårdförbundet, Kommunal, Kommunaltjänstemannaförbundet SKTF och Saco: »Det är med en stark känsla av olust som vi nu tvingas inse att den politiska deklarationen om personalen/…/bara var tomma ord. Med samma känsla tvingas vi inse att vi inte är den samarbetspartner vi hade anledning tro att vi var.«

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida