Rätt ha larm i stället för personal
Efter en dom i kammarrätten behöver inte Carema äldreomsorg bemanna ett äldreboende med vårdpersonal på varje plan. Det räcker med larm.
Kammarrätten säger i sin bedömning av bemanningen på Opalgården i Huddinge utanför Stockholm att kvalitet, säkerhet och vad som är missförhållanden måste bedömas från fall till fall. Det är vårdgivarens ansvar att se till att det finns tillräckligt med kompetent personal. Generella mått på hur många vårdare som behövs går inte att ange.
Huddinge kommun vill inte att larm ska ersätta personal, kommenterar Johanna Sopo-Häggroth, som är kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska. Hon är orolig för
att domen ska bli prejudicerande och utnyttjas för att minska på personalen i äldreboenden.
På Opalgården bor till största delen personer med demens. Även om det finns rörelselarm och trygghetslarm anser inte Sofia Urby, äldreskyddsombud på länsstyrelsen i Stockholm, att det är tillräckligt säkert.
Catharina Haag, som är ansvarig för enskild verksamhet inom Carema äldreomsorg, håller med om att Opalgården kan vara svår att överblicka, men anser att det kan vara lika svårt i ett boende i ett plan med långa korridorer.
Länsstyrelsen i Stockholm har ännu inte tagit ställning till om en ansökan ska göras om prövningstillstånd om att få ärendet prövat även i regeringsrätten.