Rätt till heltid i nytt lagförslag

Rätten att arbeta heltid är grundregeln i ett nytt lagförslag som presenterades i dag.

30 november 2005

Förslaget till rätten att arbeta heltid lämnades i dag över till arbetsmarknadsminister Hans Karlsson. Om det antas innebär det att den som nyanställs har rätt till heltidsarbete.

Flera undantag

Men förslaget innehåller en rad undantag som urholkar den rätten och gör att det är svårt att bedöma vilken effekt en ny lag skulle få. Dels gäller det inte hos arbetsgivare med tio eller färre anställda, dels föreslås ett generellt undantag som motsvarar en sjundedel av det totala antalet anställda hos en arbetsgivare (införs successivt och ska gälla från och med 1 januari 2009).

Utredaren, hovrättsrådet Gudmund Toijer, föreslår dessutom att avtal om deltidsanställning ska kunna ingås om ?en anställning på heltid inte tillgodoser något behov av arbetskraft som arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer av?. Exakt vad det innebär kunde Gudmund Toijer inte definiera när han presenterade sitt förslag, mer än att arbetsgivaren har en skyldighet att genom en utredning visa att det behovet inte finns.

Kan överklaga till domstol

En arbetstagare som nekas heltid kan visserligen sedan överklaga och föra frågan till domstol och få skadestånd och/eller rätt till heltid, men möjligheten att få rätt begränsas av att ?den rättsliga prövningen bör begränsas till en mer översiktlig kontroll av underlaget för arbetsgivarens beslut?.

Det finns ytterligare två undantag. Avtal om deltid kan träffas om anställningen gäller ett vikariat för en som arbetar deltid och om den som anställs själv begär deltid. I förslaget sägs också att den som arbetar deltid och hos arbetsgivaren begär att få arbeta heltid har rätt till heltid om hon därefter arbetat deltid tre år under de senaste fem åren. Även här är förutsättningen att en anställning på heltid tillgodoser ett behov av arbetskraft som arbetstagaren har tillräckliga kvalifikationer för.

Tveksam till specialregel för små företag

Arbetsmarknadsminister Hans Karlsson vill inte kommentera förslaget förrän han sett vad de olika remissinstanserna säger -med ett undantag.

? Tanken att man ska göra undantag för arbetsgivare med tio anställda eller färre är främmande för mig. En lag ska vara generell och jag är mycket tveksam till just det förslaget, sa han vid en pressträff i dag.

Hans Karlsson är mycket tydlig när det gäller behovet av en ny lag och tillbakavisar därmed den kritik som alla centrala arbetsgivarorganisationer har fört fram.

? Vi har talat länge om rätten till heltid, men inget har hänt. Eftersom det hos arbetsgivarna inte funnits något intresse av att lösa frågan på frivillighetens väg anser jag att avtalsvägen är uttömd och då måste vi göra något annat och då återstår en lag.

Viktig fråga för kvinnor

För det här är en mycket viktig fråga, speciellt för kvinnor inom bland annat vård och omsorg, menar han. Som deltidsanställda utan möjlighet att gå upp i arbetstid har de svårt att klara ekonomin, har svårt att få kompetensutveckling och har svårare att få en vettig löneutveckling. Något som sedan även påverkar bland annat pensionen och sjukersättningen.

? Det är ovärdigt att ha ett arbetsliv som håller fast kvinnor i dåliga anställningar, sa Hans Karlsson.

Tanken är att regeringen ska lämna en proposition till riksdagen i vår och att den nya lagen ska gälla från och med den 1 januari 2007.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida