Receptförsök på Internet startar igen

I februari stoppade Datainspektionen Apotekets försök med recept på Internet. Nu har Datainspektionen och Apoteket kommit överens om att försöket ändå ska genomföras.

– Vi räknar med att komma igång inom en till en och en halv vecka, säger Håkan Johansson, tillförordnad marknadschef för Apotekets affärsområde Hälsa.

Apoteket hade bara hunnit ligga ute på nätet ett par dagar när Datainspektionen i slutet av februari förklarade att upplägget stred mot receptregisterlagen.

Begränsad information

Nu har Apoteket kommit överens med Datainspektionen om att kunden inte ska få tillgång till all information som finns på receptet, utan bara de delar som behövs för att kunna beställa medicinen.

När försöket avbröts hade 230 personer anmält intresse av att delta i försöket. Målet är att få med 1 000 kunder i Stockholm, Göteborg, Kalmar och delar av norra Sverige. Pilotförsöket ska vara klart vid årskiftet.

– För att kunna erbjuda tjänsten till alla Apotekets kunder måste receptregisterlagen först skrivas om, förklarar Håkan Johansson.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida