Rättsligt

Region Skåne betalar skadestånd för ingrepp vid förlossning – men medger inte fel

Region Skåne betalar skadestånd för ingrepp vid förlossning – men medger inte fel
"Det är en speciell situation. Regionen försöker betala sig ur sitt ansvar," säger Olivia Möller, juridiskt ombud för den drabbade kvinnan. Foto: Stefan Tell.

Region Skåne går med på att betala 75 000 kronor i skadestånd till Olivia som i januari stämde regionen för ett ingrepp under förlossningen. Men det ska inte tolkas som ett medgivande, skriver de i sitt svar till tingsrätten. ”Regionen försöker betala sig ur ansvaret, men för Olivia har det aldrig handlat om pengarna”, säger hennes juridiska ombud.

I början av året stämde en kvinna, Olivia, Region Skåne för att hon utsatts för ett forcerat ingrepp när hon födde sitt andra barn. Under förlossningen tryckte en barnmorska på hennes mage, så kallad yttre press, för att skynda på utdrivningen av barnet, trots att Olivia tydligt sagt ifrån innan att hon inte ville vara med om det.

Som Vårdfokus skrivit om tidigare anmälde Olivia händelsen både till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och regionernas gemensamma försäkringsbolag, Löf. Ivo gav vårdgivaren kritik för att patientens behov av stöd inte tillgodosetts. Barnmorskan fick också kritik för att hon ansågs ha brustit i sin skyldighet att dokumentera.

Av Löf fick Olivia 5 000 kronor för att man inte åtgärdade hennes förlossningsskada korrekt och för att hon utsattes för yttre press utan indikation på att barnet mådde dåligt eller att det fanns någon risk för mamman. Trots detta kände Olivia att hon inte fått upprättelse eftersom bristen på samtycke inte behandlats av de olika instanserna.

Via Centrum för rättvisa fick Olivia hjälp att driva sitt fall till domstol. De menade att hennes grundläggande rätt till kroppslig integritet och självbestämmande kränkts. För att det skulle prövas rättsligt krävdes ett skadeståndskrav på 75 000 kronor.

– Det är så man gör för att driva ett mål till domstol. Men för Olivia har det aldrig handlat om pengarna, hon ville få det prövat för att andra kvinnor inte ska utsättas för samma sak som hon gjorde, säger hennes juridiska ombud Olivia Möller vid Centrum för rättvisa.

Personalen vill inte medverka i rättegång

Fredagen den 31 mars meddelade Region Skåne tingsrätten att de går med på att betala skadeståndet på 75 000 kronor till Olivia. I praktiken brukar det innebära att tingsrätten avslutar ärendet eftersom skadeståndskravet är godkänt.

I sitt svar till tingsrätten skriver Region Skåne att medgivandet endast avser själva betalningsskyldigheten och att det inte ska uppfattas som ett medgivande om att Olivias kroppsliga integritet överträtts. De hänvisar vidare till att händelsen går lång tid tillbaka och att den personal som tjänstgjorde vid den aktuella förlossningen inte heller önskar medverka i en rättegång. De faktiska omständigheterna i samband med förlossningen kan därför inte belysas på ett riktigt sätt, menar regionen.

Enligt juridiska ombudet Olivia Möller är det inte ett giltigt skäl att personalen inte vill medverka i rättegång.

– Det är en speciell situation. Regionen försöker betala sig ur sitt ansvar.

Centrum för rättvisa kommer nu att tillsammans med Olivia se över vilka möjligheter de har att få frågan om regionens ansvar prövad i domstol, trots att regionen gått med på att betala. 

Vårdfokus har sökt Region Skåne för en intervju, men de hänvisar till att de inte kommenterar en pågående rättsprocess.

Fotnot: Olivia har valt att inte framträda med sitt efternamn.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida