Regler följs inte
Endast åtta procent av dem som är sjukskrivna över 60 dagar är föremål för samordnad rehabilitering. Regler finns men följs inte.
Arbetsgivaren har alltid huvudansvaret för att långtidssjukskriven personal erbjuds rehabilitering, men det är försäkringskassan som har det samordnade ansvaret för rehabiliteringsinsatserna. Efter fyra veckors sjukskrivning ska en rehabiliteringsutredning göras och efter åtta veckor ska en sådan ha kommit till försäkringskassan.
? Bara 19 procent av rehabiliteringsutredningarna kommer in under sjukfallets första år. Det här är en bestämmelse som fullständigt har urholkats, säger Bodil Ljunghall, avdelningsdirektör på Riksförsäkringsverket.
Lavinartad ökning
Alltför många arbetsgivare skickar helt enkelt inte in rehabiliteringsutredningar till försäkringskassorna. Och gör de det så har tjänstemännen där knappast tid att följa upp dem. Sjukdomsfallen har ökat lavinartat de senaste åren, utan att försäkringskassornas resurser har utökats. Det tar i dag i genomsnitt nio månader innan den sjukskrivne erbjuds samordnade rehabiliteringsinsatser.
Försäkringskassans samordningsansvar innebär bland annat att ta initiativ till rehabiliteringsmöten där arbetsgivare, arbetstagare, företagshälsovård och helst också fackligt ombud ska delta. Försäkringskassan kan också bidra med ersättning under omskolning eller under högst tre månaders arbetsträning. På samma ersättningsnivå som sjukpenning utgår då i stället en rehabiliteringspenning.
Bodil Ljunghall påpekar att även om insatser sätts in är det inte säkert att de är de rätta, och efterlyser mer forskning på det området. I en undersökning där 5 000 långtidssjukskrivna personer fick frågan: »Vad skulle du behöva för att kunna återgå till arbetslivet?« svarade 40 procent: »Byta arbete.«
Kontakt med arbetsplatsen
De stora sjukdomsgrupperna har värk i rygg och axlar samt psykiska diagnoser.
I år, när försäkringskassorna väntas få utökade resurser, kommer en del att satsas på att utveckla den partiella sjukskrivningen. Bra för den sjukskrivne men inte helt problemfritt för arbetsgivarna, medger Bodil Ljunghall.
? De måste anpassa arbetet, eller kunna erbjuda alternativa arbetsuppgifter.
SNABBUTREDNING TILLSATT
Arbetslivsminister Hans Karlsson är inte nöjd med den rehabilitering som erbjudits de långtidssjukskrivna. Riksförsäkringsverket och Arbetsmarknadsstyrelsen (Ams) har nu fått i uppdrag att snabbutreda hur de ska samarbeta.
Enligt Hans Karlsson bör ansvaret för de sjukskrivna som behöver hjälp att byta arbete tas över av Ams.