Rekordstort skadestånd för olaglig övertid

Vårdförbundet i Västra Götaland har fått över 900 000 kronor i skadestånd för att medlemmar arbetat mer övertid än lagen tillåter.

26 september 2006

Skadeståndet gäller för 2005. En genomgång visade att många hade arbetat mer övertid än vad lagen tillåter utan dispens från Vårdförbundet.

– Vi såg också att man på en rad arbetsplatser hade använt övertid som en del i den planerade verksamheten och så får det inte vara. Övertid ska bara tas till vid akuta behov, säger Sineva Ribeiro, vice ordförande för Vårdförbundet i Västra Götaland.

Genomgången visade också att det ofta var samma personer som arbetade mycket övertid och att det var vanligt att de arbetade övertid på andra ställen än den egna arbetsplatsen.

Den förhandling som nu är klar innehåller inte bara ett skadestånd på 911 000 kronor, utan också en överenskommelse om att arbetsgivaren ska ta tag i frågan på allvar för att undvika en upprepning.

Arbetsgivaren ser också allvarligt på frågan

– Självklart är det här olyckligt och vi ska verkligen arbeta för att övertiden minskar och att våra anställda inte arbetar mer övertid än vad som är tillåtet, säger Annika Bogren på Västra götalands regionkansli i Vänersborg.

Två av de åtgärder som redan är på gång är ett brev med en påminnelse om de regler som gäller till alla chefer inom regionen och att det i redovisningssystemet ska läggas in en varningssignal när någon kommer upp i 150 timmars övertid.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida