Reportage

Reportage

Sverige forever in my heart. Niklas Orrenius. Natur & Kultur 2012, www.nok.se, ISBN 978-91-27-13204-7??

3 april 2012

Utanförskap, intolerans, främlingsfientlighet och rädsla för förändring är temat för den här boken. De 23 reportagen har tidigare varit publicerade i Sydsvenskan. Titeln syftar på ett slagord som några svensk-nationalistiska ungdomar klottrat på en kiosk i Kattarp, de tyckte tydligen att engelskan var häftigare än den svenskhet de annars värnar så starkt om.

I skånska Eslöv fick Sverige­demokraterna 13,5 procent av rösterna i valet 2010. Att arbetskraftsinvandringen på 1960-talet gjorde att livsmedelsföretaget Felix kunde växa och ge välstånd till bygden verkar vara bortglömt. I Tomelilla kastar ungdomar stenar på en ung, slöjklädd mamma. I Malmö spottar människor på gatan efter en ung rabbin.

Vi får också följa beväpnade krigsveteraner som jagar flyktingar på gränsen mellan Mexico och USA. Och möta fångvaktare och interner i Guantánamofängelset på Kuba. Överallt samma ”vi- och dom”-tänkande. I Södertälje träffar författaren en irakisk invandrare som ironiskt nog är entusiastisk SD-anhängare, eftersom partiet delar hans syn på homosexuella.

Niklas Orrenius berättar och återger men låter läsaren tänka själv, vilket gör reportagen ännu mer läsvärda.  SA

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida