Resurserna kommer till barnen

I stället för att våldsutsatta barn ska åka till barnkliniken på Sundsvalls sjukhus för undersökningar och provtagningar, åker barnsjuksköterskan Eva Nordlund tillsammans med en läkare till barnen på det nyligen startade Stödcentrum för barn och ungdomar.

? Jag har hittills bara behövt åka dit en gång och hoppas att det inte ska bli så ofta. Men när det behövs tror jag att det är mycket bättre för barnet att allt, undersökningar, förhör och samtal, sker på ett och samma ställe, säger Eva Nordlund.

Sedan januari i år ska barn och ungdomar upp till 18 år från Sundsvalls kommun, som misstänks ha utsatts för misshandel, sexuella övergrepp eller bevittnat våld i nära relationer, utredas och få hjälp och stöd på Stödcentrum.

Försök med Barnahus har startat i Malmö, Linköping, Göteborg, Stockholm, Sundsvall och Umeå, och ska pågå till och med 2007. Barnahusen kan se lite olika ut, men grundidén är att barnen inte ska behöva åka runt till polis, socialtjänst och sjukhus, utan att resurserna ska komma till barnet.

Läs mer om Barnahus på www.socialstyrelsen.se.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida