Covidvaccin

”Rika länder måste dela med sig av vaccin”

”Rika länder måste dela med sig av vaccin”
Förra veckan började vårdpersonalen på sjukhuset i Khayelitsha i Kapstaden i Sydafrika att vaccineras. Bild: AP/Nardus Engelbrecht

Än så länge är ytterst få människor i Afrika vaccinerade. Orättvisan måste få ett slut, menar Jens Pedersen, på Läkare utan gränser i Sydafrika. Det handlar om att rädda liv – men också att stoppa virusmutationer.

– Vi känner en stor oro över bristen på vaccin. De afrikanska länderna måste också kunna börja vaccinera sina sköra äldre och sin vårdpersonal.

Det säger Jens Pedersen på Läkare utan gränsers kontor i Johannesburg i Sydafrika. Han är en dansk sjuksköterska som levt många år i Sydafrika och tidigare även arbetat som utsänd klinisk sjuksköterska för organisationen.

Sjuksköterskan Jens Pedersen, Läkare utan gränser, i Johannesburg i Sydafrika.

Nu arbetar Jens Pedersen med policyfrågor och är speciellt inriktad på covidvaccination i länderna i södra Afrika.

Virusmutation i Sydafrika

– Det vi ser nu är djupt orättvist. Vissa rika länder i andra delar av världen står redan inför att kunna börja vaccinera unga och friska. I Afrika har ytterst få vaccinerats överhuvudtaget än, säger han.

I mitten av förra veckan började Sydafrika vaccinera mot covid-19, nästan två månader efter Europa. Landet är hårdast drabbat av pandemin i Afrika, med ungefär 1,5 miljon smittade, och 49 000 avlidna. Landet har haft stora problem med en särskild muterad variant av coronaviruset.

Under stort mediapådrag fick sjukvårdspersonal i kåkstaden Khayelitsha i Kapstaden vaccin. Vaccinationen skedde på förortens sjukhus, och med bland patienterna fanns också landets president Cyril Ramaphosa, som fick en dos.

Malawi och Eswatini

Den här första vaccinomgången startade när Sydafrika lyckades få tillgång till ett vaccin som är under prövning. Tidigare i februari stoppade landet vaccinering, när Astra Zenecas vaccin visat svaga resultat mot den särskilda virusmutationen som finns i landet.

Jens Pedersen oroar sig speciellt för andra – betydligt fattigare – länder i södra Afrika som sedan årsskiftet drabbats hårdare av covid-19. I länderna Eswatini, Malawi, Mocambique och Zimbabwe har den nya smittsammare varianten av viruset spridit sig.

– Utan vaccin fortsätter befolkningarna att vara mottagliga för svår sjukdom och död. Det är den första och mest akuta orsaken till att vaccinering måste starta, säger han.

Men han menar att världens höginkomstländer behöver förstå att frågan handlar om långt mer än solidaritet. I alla länder som lämnas efter kan fickor uppstå där coronaviruset kan fortsätta och mutera till en virusvariant som de hittills godkända vaccinerna inte rår på.

– Mer vaccin måste bli tillgängligt och en viktig nyckel till det är att låta länderna själva få tillverka vaccin. WTO-avtalet förhindrar att fler nu kan skyddas, vilket leder till bättre skydd för alla på sikt.

Han syftar på Världshandelsorganisationens, WTO:s, avtal om immaterialrätt och generika – det vill säga billigare kopior av läkemedel.

Förslag att tillverka kopior

Indien och Sydafrika hade i oktober förra året lämnat ett förslag till WTO för att länder tillfälligt skulle ges möjlighet att kringgå patenträtten för vaccin. Det skulle lett till att länder kunde importera och tillverka generika av vaccin (kopior), men också läkemedel, tester och medicinsk utrustning.

Läkare utan gränser kämpade för att medlemsländerna skulle backa upp förslaget. Men förslaget röstades ned, och ett land som röstade emot var Sverige. Alla länder måste därför fortsätta betala avgifter.

Den tredje stora orsaken Jens Pedersen lyfter, för en rättvis fördelning av vaccin i världen, är den socioekonomiska. De nuvarande nedstängningarna i länderna har tillfälligt stoppat spridningen, men slår hårt mot skolgång och försörjning.

– Om vi inte vaccinerar tillräckligt i Afrika hindras länderna att följa med i den ekonomiska återhämtningsprocessen. De kommer inte få tillgång till marknader, gods eller transporter. Vad ska hända när alla i Europa är vaccinerade, men inte i Afrika – ska Afrika isoleras då?

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida