Rubrik saknas.

Kvinnor menstruerar och har vallningar. Men inte nog med det - eller kanske just därför: Det är synd om kvinnor.

3 november 2006

För vi har också irriterade tarmar, hög sjukfrånvaro och är utbrända. Vi drar ett för tungt lass i hemmet och dignar under bördan av att vara ensamstående mödrar. Eller så lever vi med män som förtrycker, eller ännu värre, slår oss. Kvinnor har också ont i rygg och axlar och är rädda för att bli våldtagna av en främling i en park.

Allt detta enligt forskningsresultat som väller över oss på redaktionen från universitet, högskolor och institut.

Hallå där – utropar den manliga kollegan irriterat. Varför skriver ni aldrig om männens hälsa? Och vi bläddrar förtvivlat i det gångna årets skörd och hittar till sist en notis om mannen. »Utan en stödjande kvinna vid sin sida blir han ett passivt offer för ohälsa«, konstateras i en avhandling. Inget som tröstade den manlige kollegan som i ren protest (tror jag) kommer att göra en hel bilaga om mannens hälsa och ohälsa.

Men visst är det märkligt ändå att vi har så lite att berätta om männen och hur de mår. För flera år sedan kom en bok med titeln Att vara kvinna är ingen sjukdom. Men det vete katten om det inte är det ändå. För ska man tro forskningen verkar det rent hälsovådligt att vara född till kvinna.

Ständigt i centrum för uppmärksamhet. Fast en problemorienterad sådan. Jag längtar efter ett annat perspektiv. Efter forskningsresultat som basunerar ut:

»Affektskola får aggressiva män att rannsaka sig själva.«

»Män tar halva ansvaret för hem och familj. Nu krävs städhjälp och barnpassning åt alla.«

Eller varför inte: »Fina flickor fiser. Kvinnorna tar upp
kampen med männen om luftrummet.« Tror ni inte att våra irritabla tarmar skulle hämta sig något då?

Läser i ett pressmeddelande om omsorgschefen som har gått från ord till handling och infört en timmes obligatorisk gymnastik i arbetsveckan. Självklart, tycker chefen, att personal inom äldreomsorgen behöver fysisk träning. Arbetet är både fysiskt och psykiskt krävande och får brandmän träna på arbetstid för att lyfta en slang så borde medelålders kvinnor som lyfter åldringar få det.

Chefen har redan sett hur ömma ryggar rätats ut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida