Rubrik saknas.

»Och vad gillar du att göra på fritiden då?«, frågade mannen mittemot och tindrade med ögonen. »Titta på tv«, svarade jag oförskräckt och såg tindret slockna.

6 oktober 2006

Det är inte sorg över en missad möjlighet till utbyte av djupare tankar som gör att jag inte har glömt incidenten. Det är insikten om att somliga saker säger man bara inte. Att säga att man gillar att titta på tv är lika opassande som att svara: »Inte så bra« på frågan: »Hur är det?«

En intressant fritid är lika med en intressant människa. »Kära du, fritid vad är det för något«, eller »Jo, förstår du jag brukar ta en 18-hålsrunda mellan jympapassen«, var ju naturligtvis vad jag borde ha svarat. Om jag nu hade velat behålla hans intresse.

Att det är skillnad på lort och pannkaka slogs jag även av när jag på en presslunch härförleden lyssnade på föredrag om kvinnors farliga begär. En erkände sig som missbrukare av tid. Var det verkligen att komma ut ur någon garderob, frågar jag mig. Om man ska kasta sig utför stupet så håller jag på erkännanden av kaliber. Som det att man tittar på tv.

Men att säga att man är en tidsmissbrukare ? är inte det bara ett annat sätt att säga att man har ett intellektuellt utmanande arbete som man stressar till och från mellan golfrundor, middagsbjudningar och helgresor till Europas huvudstäder?

Om en fulltecknad almanacka är det främsta beviset på att man är en lyckad människa så är väl det näst främsta en välbyggd, eller åtminstone slank kropp. En organisationsforskare som jag intervjuade sa att myndigheter som driver våra nationella folkhälsomål har gjort gemensam sak med kommersiella intressen. Folkhälsoinstitutet går mode- och skönhetsindustrins ärenden och får alla som äter annat än GI-kost och inte går med stavar två gånger i veckan att känna sig som misslyckade medborgare.

Det är inte bara hetsande för den enskilda individen, det är till och med kontraproduktivt. Att känna sig som en misslyckad medborgare är inte bra för hälsan. Så det kanske inte är så dumt att sjunga tv-tittandets lov. Även om det har sitt pris.

Tänk er att jag nästa gång någon frågar vad jag gillar att göra på min fria tid svarar att jag tittar på tv och äter gräddbakelser. Jag föreställer mig att intresset för att fortsätta konversationen skulle vara större om jag svarade att jag prövade mig fram som yxmördare.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida