Rubrik saknas.

Tror ni som jag att det är någon som inte känner till att alla inte har könsorganet behändigt placerat utanpå kroppen som har uppfunnit den väggfasta duschen?

11 oktober 2004

Det är höst. Och så som vid varje hösts början spänstar jag runt på den svetthala korkmattan i träningslokalen hos den stora idrottsföreningen. Känner mig vederbörligt nöjd med mig själv – tills jag kommer till duschen. Där blossar den välbekanta gamla genusirritationen/indignationen upp. De nyrenoverade duscharna går inte att ta loss från sitt väggfäste. Ingen handdusch alltså!

Vem – jag bara undrar – har kommit på idén att ha duschar som inte går att plocka ned och använda i vilken vinkel man vill. Ingen som känner till kvinnans anatomi och hygieniska behov kan väl uppfinna en dylik dusch. Jag menar, hur har de tänkt att vi ska stå för att skölja bort tvålen? Framåtböjda på alla fyra, i brygga eller kanske rent av på händer?

Eller ska man tro på väninnans mer välvilliga tolkning att det är någon som väl känner till att kvinnor tvättar sig i underlivet alldeles för ofta och att det därför gäller att göra det så svårt som möjligt för oss att komma åt.

Könsmaktordningen finns överallt hörde jag tre forskare slå fast vid ett välbesökt genusseminarium med titeln Män och kvinnor lika eller olika. För den som söker svar på frågan om huruvida vi är olika eller ej kan jag avslöja att det är vi. Förutom att mannens hjärna är tio procent större än kvinnans så är kvinnans hjärnhalvor mer symmetriska än männens. Mer kommunikativa halvor hos kvinnor alltså.

Ett annat faktum, som slogs fast av den av forskarna som var neurolog, är att hjärnan påverkas av den yttre miljön.

Två saker tänker jag där jag står och kämpar för att komma tillbaka till en upprättstående position i duschen: Det ena är att det minsann inte bara är hjärnhalvorna som skiljer män och kvinnor åt. Det andra är att om kvinnors hjärnhalvor är bättre på att kommunicera med varandra så kan de ha sin förklaring i de inre dialoger vår yttre miljö ibland tvingar oss till.

Hjärnhalva 1: »Herregud! Jag kommer aldrig att ta mig ur den här bryggan. Tänk om jag måste klä på mig i den här ställningen. Vad ska folk tänka.«

Hjärnhalva 2: »Ta dig samman och res dig nu lugnt och försiktigt. Och förresten; vi skiter väl i vad folk tänker!«

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida