Rubrik saknas.

»Elementborstar? Neej, det tror jag inte att vi har.«

10 januari 2005

Den unga expediten på det stora varuhuset ser frågande ut. »Vad är det för nå’t«, frågar väninnan, som bara är några år yngre än jag, när jag berättar hur jag har sprungit runt och letat. Kan det vara så att det inte finns elementborstar längre, att de dog ut med den förra generationen?

Jag brukar inte städa särskilt mycket. Inte ens till jul. En vanlig veckostädning brukar det bli och julgardiner i köket. »Veckostädning«, säger maken förvånat när jag berättar vad jag skriver om, »vi har väl aldrig städat en gång i veckan«. Det har han ju rätt i. Men jag menar en sån städning som jag antar att de flesta familjer gör varje lördag. Det brukar vi göra före jul. Och aldrig har jag saknat en elementborste. Förrän nu. Det ramlade ner några torra blomblad bakom elementet som jag försökte få tag i. Och med bladen följde damm.

Så började en ganska mödosam kamp mot elementen. Beväpnad med dammsugarens smala munstycke nådde jag sådär en två decimeter ner. Liggande på golvet med trasa i handen försökte jag göra armarna längre och smalare, och böjliga. Fastnade förstås. Då såg jag plötsligt mamma framför mig med en elementborste i handen! Just det. Varför har inte jag någon elementborste?

När dottern var liten för sådär 20 år sedan sas det att man skulle våttorka flera gånger i veckan när man har småbarn. Det kan jag inte minnas att vi gjorde. Men i dagens debatt om vad som orsakar respektive skyddar mot allergier står forskningsresultat mot forskningsresultat. Städa eller inte städa, det är frågan. Skönt, tänker den lata (jag). Och dottern överlevde ju. Till och med uttrycket »lite skit rensar magen« har kommit till heders. Senare års studier har visat att barnens tarmflora har betydelse för utvecklingen av allergier. Vid senaste läkarstämman presenterades en studie som visar att de tarmbakterier barnet får i sig under förlossningen kan skydda mot allergi. Det verkar ju bra.

Men det komplicerar tillvaron för mig som anser att damm är damm medan skit faktiskt är snusk. Att se mig gå till attack på en restaurang där det luktar ofräscht eller toaletten är äcklig får både dotter och väninna att generat skruva på sig. Den kampen tar jag gärna. Men att kika bakom elementen är en helt annan sak. Så dammet bakom elementen hemma kan jag nog också stå ut med i fortsättningen, åtminstone tills nästa jul.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida