Rubrik saknas.

Har du också, kära läsare, märkt att tummen sitter lite avigt till? Jag har aldrig riktigt förstått att det skulle vara någon nackdel att ha den mitt i handen - för egen del alltså.

4 november 2005

När jag jobbade på kvinnoklinik i slutet av 70-talet hörde jag till en liten falang sjuksköterskor som ifrågasatte spritens goda effekter. Nu menar jag inte den man inmundigar, utan den som används i desinfekterande syfte. Jag har väldigt torr hud och varje handtvätt innebar att den blev ännu torrare. För att inte tala om vad sprittvätten ställde till med. Jag bojkottade helt enkelt spritautomaterna. Dessutom drev jag en liten kampanj mot sprittvätt. Mitt argument var att om man bara tvättade händerna tillräckligt noga med tvål behövdes ingen sprittvätt.

Nu gick inte sjukhusets hygiensjuksköterska på det, utan bjöd in oss till ett litet experiment. Vi fick trycka alla våra fingrar på agarplattor före tvättning, efter tvättning med tvål, efter tvättning med bara sprit och sist efter tvåltvätt och sprittvätt. Ni förstår säkert resultatet. Inte nog med att det växte allt mindre ju mer vi tvättade och att spriten var det avgörande – vi kunde inte tvätta våra händer. Vilken nesa. Fingrarna blev rena, skapligt i alla fall, men inte tummarna. De var ena riktiga bakteriehärdar.

Därför, om tummen satt mitt i handen skulle man inte undgå att tvätta även den. Men det skulle å andra sidan ha vissa nackdelar. När jag häromsistens besökte Bok- och biblioteksmässan, hade jag väldigt bråttom att hinna få en bok signerad av en eftertraktad författare. På väg upp på podiet fastnade jag på mattkanten och stupade raklång framför hans fötter. Salen var fortfarande fylld av åhörare. Och vad tror ni att jag landade på? Högra handen och tummen förstås.

Jag var på fötter på två röda sekunder och fann mig stå och titta på en tumme som bokstavligen växte inför mina ögon. Från att ha varit en högst normal tumme antog den på bara några ögonblick oanade former, och färger: från djuprött till höstens färg indigo. Snyggt, men ont. Och jag var plötsligt mycket handikappad. Och eländig. Men tummen var hel, och det hade den knappast varit om den hade suttit mitt i handen.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida