Så spreds apkopporna över världen

Under några månader 2022 spreds sjukdomen apkoppor över världen in snabb takt - i länder där den normalt inte förekommer. Vid tidigare utbrott i afrikanska länder har allvarlig sjukdom och enstaka dödsfall rapporterats, främst hos personer med nedsatt immunförsvar, barn och gravida. Vårdfokus har kartlagt händelseförloppet.
7 maj 2022 Första europeiska fallet upptäcks i Storbritannien. Patienten har besökt Nigeria, där viruset är känt sedan 1970-talet. Apkoppor bedöms som endemisk, vilket innebär att sjukdomen förekommer i ett avgränsat område. Det är en zoonos – en smitta som kan överföras från djur till människa. Symtomen är bland annat feber, svullna lymfkörtlar och blåsor.
20 maj 2022 Inom ett par veckor konstateras 80 fall i elva länder, bland annat Sverige. Folkhälsomyndigheten begär att apkoppor ska klassas som allmänfarlig sjukdom enligt smittskyddslagen. Då blir den anmälningspliktig och skyddsåtgärder som smittspårning kan införas. I juni fattar regeringen beslut om lagändring som föreslås träda i kraft 1 augusti.
21 maj 2022 EU håller möte om gemensamt inköp av vaccin. Ett existerande vaccin mot smittkoppor ger 85 procents skydd även mot apkoppor och är redan godkänt i EU, Storbritannien och USA. Flera länder, däribland Sverige, har beredskapslager eftersom smittkoppor i början av 2000-talet betraktades som potentiellt terrorhot. Storbritannien inleder vaccination av sjukvårdspersonal.
27 maj 2022 Brittiska hälsomyndigheten varnar smittade att klappa sina husdjur, på grund av att viruset kan överföras mellan människa och djur. Hittills har man sett en spridning främst bland män som har sex med män. Nu sprids kunskapen om att viruset smittar vid nära kontakt. WHO varnar för att peka ut en speciell smittgrupp, då det innebär stigmatisering som är lika farlig som smittspridningen i sig.
23 juli 2022 WHO klassar apkoppsutbrottet som internationellt hälsonödläge, organisationens allvarligaste varning, och en status som endast coronaviruset och polio har sedan tidigare. Totalt finns vid tillfället 16 000 kända fall i 75 länder. Strax efteråt sker första europeiska dödsfallet, i Spanien.
22 augusti 2022 Victor Westergren, sjuksköterska och enhetsledare
25 augusti 2022 Europeiska läkemedelsmyndigheten EMA presenterar en studie som möjliggör att fler kan få vaccin mot apkoppor i förebyggande syfte. Genom att ge injektionen intrakutant (direkt under huden) i stället för subkutant (direkt i huden) kan dosen minskas till en femtedel men med i stort sett samma antikroppsutveckling. Folkhälsomyndigheten ändrar efter detta rekommendationerna även i Sverige.
26 augusti 2022 Efter skenande smittspridning rapporterar WHO en avmattning. Värst är fortfarande
Första fallet i Europa
Spridning över världen
EU-möte om vaccin
Varnar för stigmatisering
Internationellt nödhälsoläge
”Den stora utmaningen har varit att ställa om till ett virus som få visste något om. Men det vi lärt oss av covid förenklade arbetet.”
vid Venhälsan på Södersjukhuset i Stockholm, dit de första svenska
fallen kom i maj. Här har nu 75 procent av de 130 fallen i Sverige
behandlats. Läs intervjun här!
Fler kan få vaccin
Smittan planar ut
läget i Nord- och Sydamerika där hälften av världens konstaterade 41 500 fall av apkoppor upptäckts. Även i Sverige planar smittan ut, tack vare ökad medvetenhet hos både allmänheten och sjukvården samt att vaccinering kommit igång. 154 smittade har fått vård.