Granskning: Specialistutbildningar

Så stor är bristen på specialistsjuksköterskor och barnmorskor

Så stor är bristen på specialistsjuksköterskor och barnmorskor
Operationstekniker är ett exempel på nya yrkesroller i vården som föreslagits - och omdebatterats. Foto: Getty Images

Rapport efter rapport från myndigheter visar brist på specialistsjuksköterskor. Enligt den senaste är det den typen av vårdutbildning som arbetsgivarna ser störst brist på de kommande tre åren.

Vårdfokus granskar i flera artiklar situationen gällande specialistutbildning för sjuksköterskor. Trots satsningar på fler utbildningsplatser räcker de nya specialistsjuksköterskorna inte för att fylla behovet.

I december publicerades Arbetskraftsbarometern av Statistiska centralbyrån. Där ligger specialistsjuksköterskor i topp bland de vårdutbildningar arbetsgivarna ser störst brist på de kommande tre åren. Nio av tio arbetsgivare har brist på nyutexaminerade med inriktning mot psykiatri-, anestesi-, intensiv- och operationsvård. Den här stora bristen har märkts i varje mätning de senaste fem åren.

Jämfört med för tjugo år sedan är andelen specialistsjuksköterskor 43 procent av sjuksköterskorna, vilket är avsevärt mycket lägre än för 20 år sedan. Det oroar både Svensk sjuksköterskeförening och Vårdförbundet.

– Specialistsjuksköterskorna räcker inte till, det märks i alla vårdformer. Deras kompetens behövs för att ge avancerad, specifik omvårdnad som är patientsäker samt för att utveckla vården och forska, säger Janí Stjernström, Vårdförbundets vice ordförande.

Alla regioner har brist på specialistsjuksköterskor och barnmorskor, visar Socialstyrelsens årliga rapport från 2023. Problemet har förvärrats och tio regioner har brist inom alla specialiteter. Enligt den rapporten är situationen också värst gällande anestesi-, intensivvårds-, operations- och psykiatrisjuksköterskor, samt distriktssköterskor. Hälften av landets kommuner har brist på specialistsjuksköterskor. Nya siffror kommer från Socialstyrelsen nu i vinter, och prognosen för dessa är fortsatt brist.

Vårdfokus enkät till Vårdförbundets medlemmar visar att majoriteten av de svarande grundutbildade sjuksköterskorna vill utbilda sig till specialistsjuksköterskor. Men de två mest avgörande villkoren för att de ska ta steget har med lön att göra, dels lön under utbildningen, dels lön som färdig specialistsjuksköterska.

Lyssna: Vårdfokuspodden om specialistutbildningar

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Fler behöver ta steget eftersom även med siktet längre fram, för 2035, syns en särskilt stor brist på stor brist på specialistsjuksköterskor, jämfört med andra yrkesgrupper, visar en tidigare rapport från Statistiska centralbyrån, SCB. Efterfrågan ökar kraftigt och de nyexaminerade beräknas inte räcka. För distriktssköterskorna är pensionsavgångarna extra stora.

Arbetsgivarorganisationen Sveriges kommuner och regioners, SKR:s, siffror, (från 2022) visar att kommuner, regioner och privata vårdgivare behöver rekrytera omkring 33 000 sjuksköterskor, inklusive specialistsjuksköterskor till 2031, en ökning med 11 000 som beror på allt fler äldre i befolkningen.

Ameli Norling, hälso- och sjukvårdschef på arbetsgivarorganisationen SKR, är medveten om bristen på specialistsjuksköterskor. Men hon ser också tuffa ekonomiska år framför sig, när kommuner och regioner ligger 31 miljarder back i budgetarna för 2024.

– Rätt kompetens är nödvändig för att bedriva vård och omsorg. Men systemet är i rörelse. Vi ser samtidigt en ökad specialisering med behov av specialiserad omvårdnad – och vi ska i andra änden tänka på hur vi kan arbeta, mer digitalt och teambaserat. Om vi ska ha exakt nuvarande arbetssätt och yrkesroller står vi inför en jätteutmaning, men jag har svårt att se att vi inte tar utmaningen och utvecklas.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida