Sabotage. Sjukhus skärper rutiner

Tre sjukhus har drabbats. Nu skärps rutinerna runt om i landet för att skydda sig mot sabotage. Fler förövare kan inspireras, säger Henrik Olinder på Myndigheten för skydd och beredskap.

1 september 2010

Hösten 2008 upptäckte personalen på Södra Älvsborgs sjukhus, SÄS, i Borås små hål i sterilförpackningar­na som skyddar rengjorda operationsinstrument. Efter 224 konstaterade sabotage på både sterila förpackningar och annan utrustning sattes övervakningskameror upp. Det hjälpte, sedan årsskiftet har inte några fler fall rapporterats och åklagarens förundersökning kan komma att läggas ner i brist på bevis.

Men problemen fortsätter på andra håll. Nyligen polis-anmälde Akademiska sjukhuset i Uppsala misstänkt sabotage och den 13 augusti gjorde även Danderyds sjukhus i Stockholm en polisanmälan efter att ha hittat nio skadade förpackningar. ?

Detta har fått andra sjukhus att reagera. Skånes univer-sitetssjukhus i Lund har inte drabbats men har höjt vaksamheten.?

— Efter att vi läste om Danderyd gick det ut ett internmeddelande på Internet med en varning. Nu tittar vi extra noga på förpackningarna, säger chefsläkaren Iréne Jakobsson.??

Sahlgrenska universitetssjukhuset skärpte sina rutiner redan när SÄS drabbades. Som en extra försiktighetsåtgärd kontrolleras numera varje förpackning extra noga, en och en.?För att få stopp på sabotaget överväger Akademiska sjukhuset att sätta upp övervakningskameror.?

Henrik Olinder, expert på kriskommunikation, säger att sabotagen kan sprida sig.

— Förövarna får en kick av uppmärksamheten. Det är inte ens säkert att de vill skada. Efter hand lägger det sig. Ändå är det viktigt att fortsätta rapportera.?

— Man ska aldrig undanhålla något utan berätta precis som det är, säger han.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida