Sahlgrenska slapp undan vite
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg behöver inte betala något vite. Kammarätten upphävde länsrättens dom och besvikelsen bland Vårdförbundets medlemmar är stor.
»Många känner sig lurade och tolkar beslutet som om arbetsmiljölagen inte är till för oss«, säger Ingela Ekholm Vårdförbundets ordförande på sjukhuset.
Arbetsmiljöverket har överklagat domen och begär att ärendet ska tas upp av Regeringsrätten. Att få målet prövat där är avgörande för rättstillämpningen i framtiden, anser arbetsmiljöinspektör Monica Jerdén vid arbetsmiljöinspektionen i Göteborg som lyder under Arbetsmiljöverket.
– Står kammarrättens domslut fast, blir det näst intill omöjligt att bedriva tillsyn av organisatoriska och psykosociala risker, som kan leda till stressrelaterad ohälsa, säger hon.
Länsrätten dömde arbetsgivaren Västra Götalandsregionen till ett vite på 1,2 miljoner kronor för att man inte lyckats klara överbeläggningarna på sjukhuset. Men regionen överklagade till kammarrätten, som alltså ansåg att vite inte kan utdömas. I domslutet sägs att yrkesinspektionens (numera arbetsmiljöinspektionen) föreläggande »är alltför omfattande och opreciserat för att ligga till grund för utdömande av vite«.
Orimligt krav
Kammarrätten menar att det är orimligt att kräva att Sahlgrenska, oavsett hur många patienter som söker sig dit, ska kunna ha tillräckligt med vårdplatser. Föreläggandet från yrkesinspektionen skulle ha behövt innehålla tydliga riktlinjer om hur många vårdplatser Sahlgrenska bör ha inom olika enheter samt vilka resurser som regionen ska ställa till förfogande för att vite ska kunna utdömas, enligt kammarrätten.
– Några sådana riktlinjer har vi inte befogenheter att göra, replikerar Monica Jerdén. Vår uppgift är att påtala risker för ohälsa och ställa krav på att arbetsgivaren tar bort risken. Det är inte arbetsmiljöverket utan regionen som, genom sina politiker, beslutar om resursfördelningen till vården och antalet vårdplatser.
På Sahlgrenska är situationen fortfarande allvarlig. Problemen med överbeläggning, brist på vårdplatser och personal, som yrkesinspektionen slog larm om för två år sedan, finns kvar. Personal saknas till motsvarande tio vårdavdelningar med 267 vårdplatser. Det innebär att tio procent av Sahnlgrenskas vårdplatser inte kan utnyttjas.
– Det är de låga lönerna och den hårda arbetsbelastningen, som gör det svårt att rekrytera personal, säger Ingela Ekholm.