Säkerheten A och 0 för nytt psykiatriskt hus

Säkerheten var huvudfrågan när planeringen av den nya psykiatriska kliniken vid Östra sjukhuset i Göteborg inleddes. Personalen känner att den har fått gehör för sina synpunkter när kliniken nu är invigd.

3 november 2006

Patienterna skulle varken kunna skada sig själva eller personalen, det var ett viktigt krav från Vårdförbundet, berättar Rose-Marie Björklund. Under en stor del av byggnadstiden var hon förbundets huvudskyddsombud.

Både hon och sjuksköterskan och projektsekreteraren Lena Walther tycker att man har lyckats med säkerheten.

Miljön har varit den andra stora frågan. Bland annat finns det inbyggda trädgårdar.

– Varje trädgård delas av två avdelningar. Med inbyggda trädgårdar blir det både säkrare och lättare för personalen att låta patienter med tillstånd vistas utomhus, säger Lena Walther.

Rose-Marie Björklund är mycket nöjd med hur bygget har genomförts.

– Vårdförbundet och övriga fack har kunnat påverka på ett bra sätt. Vi har ingått i planeringsgruppen och jag känner att vi har fått gehör för det mesta som vi har fört fram, säger hon.

Hela bygget har kostat ungefär 350 miljoner. De 122 vårdplatserna på nio avdelningar ersätter all verksamhet vid Lillhagen och en del av Göteborgs beroendeverksamhet. Dessutom finns en akutenhet. Drygt 300 personer kommer att arbeta i byggnaden.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida