Såriga bröst alltför vanligt

Att kvinnor ofta har såriga eller smärtande bröstvårtor i samband med amningens start vet alla barnmorskor på bb.

Men hur vanligt är det med såriga bröstvårtor de första veckorna efter en förlossning? Det frågade sig barnmorskorna Kerstin Lilja och Märit Englund på bb i Östersund.

Våren 2001 frågade de 108 kvinnor på bb om de hade problem med brösten. Alla kvinnorna hade fullgångna graviditeter, normala förlossningar och hade haft en helt normal vistelse på bb ? vilket då innebar tre dygn.

? Vi lät kvinnorna själva skatta sina besvär. Över hälften drabbades av smärtor eller sår inom tre dagar. Och de hade rejält ont, 5,6 på Vas-skalan, säger Kerstin Lilja.

Hon och Märit Englund försökte förgäves hitta något orsakssamband. Om kvinnan var först- eller omföderska spelade ingen roll, inte heller tidig eller sen amningsstart, amningsmönster, användning av amningsnapp eller tröstnapp, eller tilläggsmatning.

En del av de kvinnor de träffade ammade en timme i taget, andra 20 gånger om dagen utan att få sår.
I litteraturen hittade de förslag på varför en del kvinnor slapp besvär. Som att de hade härdat brösten före förlossningen, eller att barnet hade fått börja suga inom två timmar. Men ingenting av det visade sig spela någon roll för dessa kvinnor.

? Det kan ju bara inte vara så att kvinnor och barn från Jämtland är usla på det här. Nu funderar jag på att titta närmare på amningstekniken, säger Kerstin Lilja.

Alla de 108 kvinnorna uppgav att de tyckte att personalens amningsstöd var bra. Och trots att så många av dem hade ont fortsatte de att amma.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida