Se hur skillnaden mellan storsjukhusens lägstalöner ökat

En nyutbildad sjuksköterska kan få drygt 3 000 kronor mer i lön genom att välja "rätt" universitetssjukhus.

5 februari 2014

Klicka på kartan ovan och jämför vad storsjukhusen betalar nyutexaminerade sjuksköterskor som lägst.

Många universitetssjukhus betalar fortfarande nyutbildade dåligt. Men skillnaden mellan lägstalönerna ökar, en konkurrenssituation som kan utnyttjas av den som söker jobb.

En nyutbildad sjuksköterska i Skåne – som vill jobba på ett stort sjukhus – kan få mer än 3 000 kronor mer i lön om han eller hon är beredd att flytta till Uppsala, visar Vårdfokus granskning.

Känner pressen

I procent har Universitetssjukhuset Örebro haft bland de största ökningarna av lägstalönerna sedan 2012, då studenternas löneuppror tog fart på allvar.

– Vi har helt enkelt bestämt oss för att vi vill öka lönenivåerna för sjuksköterskor. Vi behöver trygga kompetensförsörjningen på lång sikt, säger Åsa Thor-Gustafsson, HR-chef.

Arbetsgivarna själva vill inte säga att det är löneupproret som pressat fram förändringarna, utan pratar om bristen på sjuksköterskor som lett till färre sökande, fler vakanser och stängda vårdplatser.

Nu pratas det lön

Men en sak nämner alla: studenternas krav har tvingat chefer och HR-ansvariga att prata lön. Det har bland annat lett till tydligare direktiv kring lönesättningen, som att tidigare erfarenhet ska löna sig, även vid anställning av en nyutexaminerad. Men det är bara två av storsjukhusen som i dagsläget säger att det går att komma upp i så mycket som 25 000 kronor.

Bakgrund: Studentupproret

  • Inte under 24 000 startade 2011 i Umeå som ett facebookuppror, som snabbt fick många anhängare.
  • Idén var enkel: Om alla nyutbildade går samman och vägrar löner under 24 000 tvingas ingångslönerna upp.
  • När rörelsen kom till Stockholm blev den allmänt känd. 2012 hölls studentdemonstrationer i hela landet.
  • Januari 2013 bytte löneupproret i Stockholm och Uppsala namn till Inte under 25 000.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida