Sineva Ribeiro: Politikerna måste lägga sig i mer

Att göra som Katrineholm är en jättechans för kommuner att få de allra bästa medarbetarna, säger Vårdförbundets ordförande.

— Jag tror att vi kommer få se fler kommuner göra samma sak som Katrineholm. Med bättre löner kan de bemanna fullt ut och därigenom också skapa en bra arbetsmiljö som gör att medarbetarna trivs och stannar kvar, säger Sineva Ribeiro.??

Hon är genuint trött på att lönerna inom kvinnodominerade yrken fortfarande släpar efter männens löner så mycket och att utvecklingen mot jämställda löner går så långsamt. Politikerna har ett ansvar att lägga sig i lönebildningen mer, nationellt, regionalt och lokalt, anser Sineva Ribeiro.

?— Vi ser ju att kommuner och landsting går med plus. Det är ett politiskt val vad man ska använda de pengarna till, säger hon.

?Har Vårdförbundet drivit lönefrågan tillräckligt kraftfullt?

?— Vi har alltid drivit lönefrågan, men villkorsfrågorna hänger också ihop med lönerna. Nu har vi haft arbetstiderna i fokus under en tid därför att vi ser att våra grupper inte orkar jobba heltid. Vi kan inte ha samma mått för heltid för kontorsarbetare som för dem som arbetar 24-7 inom vården. ?

— Men framöver tror jag att lönefrågan blir den stora, stora frågan för oss.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida