Självplock av covidtester på Gotland i sommar

För att inte provtagningsstationerna ska översvämmas av turister har Region Gotland startat självplock av covid-tester. Patienter hämtar och lämnar testkit själva i en låda utanför Visbys största vårdcentral. ”Att vi fick igång det här inför sommaren är den största vinsten”, säger Linda Eklund, sjuksköterska och samordnare för covidprovtagningen i länet.
”Lådan”, egentligen lådorna i pluralform, som metoden kallas kommer ursprungligen från Örebro, och Linda Eklund hörde talas om den på ett av de nationella möten som provtagningssamordnare i olika regioner har regelbundet.
– Jag tyckte det lät spännande, eftersom det passar just när man inte riktigt vet hur stort behovet kommer att bli – som för oss under sommaren. Just nu går ju kurvorna neråt. Det är väldigt flexibelt i och med att man kan lägga i så många prover man behöver från dag till dag och kräver ingen särskild bemanning, förutom lådvärdar som är där och tittar till varannan timme, säger hon.

Kollegorna i Örebro delade frikostigt med sig av allt från erfarenheter till ritningar på själva lådorna, som Linda Eklund sedan tillsammans med en ingenjör på lasarettet i Visby kunde beställa liknande exemplar av. Ytterlagret är i plywood med stålkanter, och inuti är de fodrade med frigolit.
Allt arbete har skett under viss tidspress, eftersom regionen under somrarna har vad man kallar förändringsstopp och alla tekniska lösningar var därför tvungna att vara på plats i tid.
– På mindre än fyra veckor var vi igång. Nu har vi väldigt god kapacitet att kunna erbjuda provtagning på Gotland. Alla siffror pekar på att vi går mot mycket fler turistbesök under denna sommaren jämfört med förra, säger Linda Eklund.
Lådorna är märkta med Hämta och Lämna och står placerade utanför Korpen, Visbys största vårdcentral. Det finns också en dispenser med handsprit i anslutning till dem. Alla som har e-legitimation och är över 16 år kan från klockan 8 på morgonen till klockan 15 på eftermiddagen hämta en påse med ett provtagningskit och genomföra provtagningen enligt instruktionerna i påsen. Därefter registrerar de själva provet på 1177 Vårdguiden och lämnar provet i Lämna-lådan. Provsvar skickas sen ut via Vårdguiden.
Sedan måndag förra veckan är lådorna på plats. Linda Eklund har själv varit där, och det mesta har gått bra. Reaktionerna från de som använt sig av provtagningen har varit positiva, men några små utmaningar har visat sig i sommarvärmen.
– Det vi jobbar mest med just nu är att hålla en acceptabel temperatur i Lämna-lådan. Den får inte bli för varm, max 27-28 grader. Den står i sol, men bara under förmiddagen, och det har funkat att hålla kylan med kylklampar som byts ut allt eftersom. Men jag har funderat på om jag behöver åka och köpa ett parasoll, säger Linda Eklund.
Hon berättar också att lådan töms på lämnade prover var fjärde timma, för kylning och vidareskick med flyg till Karolinska i Stockholm, där proverna analyseras.
En annan utmaning, som provtagningen i Örebro märkt av, är att få de som testar sig att registrera testet så att det knyts till rätt personnummer. Därtill finns risken att folk hämtar kit som aldrig används – eller att någon får för sig att skada lådorna eller innehållet. Men eftersom de står på en befolkad plats och bara finns ute under dagtid räknar man med att det troligtvis går att undvika.
– Den stora vinsten är att man slipper tidsbokning och att det går lätt att hämta till någon annan – för det är ju bättre att en frisk person gör det. När jag stod där igår var det många som tyckte att det gick väldigt smidigt, och vi har fått många positiva hejarop på Instagram. Vi utvärderar såklart löpande – funkar det inte får vi ju bara dra in lådorna, säger Linda Eklund.