Självupplevt

Självupplevt

Jag är också viktig. Att vara ung anhörig till en familjemedlem som är sjuk eller har ett funktionshinder. Elina Sundström. MBM förlag 2012, www.mbm-forlag.com, ISBN 978-91-86505-15-8

De två systrarna är bara två och ett halvt respektive fem år när deras mamma skadas svårt i en bilolycka. Hon blir förlamad och tillbringar långa tider på sjukhus. Eftersom pappan är i chock blir tillvaron obegriplig för systrarna. Hemsamariter avlöser varandra; en del bra, men inte alla. ?

Livet går vidare, men lillasyster mår inte bra. Som vuxen får hon med samtalsterapi hjälp att förstå sitt liv och sig själv; varför hon har svårt att sova och måste vara duktig jämt.??

Barn till sjuka eller handi­kappade föräldrar stänger ofta av sina egna känslor som de upplever som förbjudna. De måste ta ett stort ansvar i familjen och får inte vara barn. Lillasyster är en av flera som i den här boken berättar om sin uppväxt. ?

Författaren vänder sig både till den som har en nära anhörig med funktionshinder eller sjukdom, och dem som i sitt arbete möter barn och unga. Hon har själv vuxit upp med en ryggmärgsskadad mamma och har nu skrivit den bok som hon själv skulle ha behövt när hon var liten. Egna erfarenheter, andras upplevelser och råd varvas med faktaavsnitt.

Mer om ämnet

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida