Sjukdomserfarenheter

Lars Erik Böttiger & Jörgen Nordenström (red) Den andra verkligheten. En antologi 228 sidor. Karolinska university press 2004 mbmf.ki.se ISBN 91-7349-854-8

9 augusti 2004

En samling skönlitterära texter om sjukdom och vård som främst riktar sig till personer inom vården, men även till allmänheten. Här finns en klarsynt och mycket rörande berättelse av Märta Tikkanen om maken Henriks sista dagar i livet och hans beslut att mot läkarnas inrådan koppla bort alla livsnödvändiga apparater och slangar för att kunna dö hemma i lugn och ro. Irvine Welsh beskriver den förvridna verkligheten hos några tunga heroinister i ett utdrag ur Trainspotting. Maria Fagerberg berättar om Nina som mitt i sin forskarkarriär drabbas av en dödlig sjukdom och hur svårt det är för hennes sexåriga dotter att förstå varför mamma är på sjukhuset och inte kommer hem mer. En läsning som bjuder till insikt om vad som händer när sjukdomen tar över vardagen och blir den andra verkligheten.

Här ges ett förträffligt tillfälle att i en och samma bok få provsmaka fängslande berättelser av flera berömda författare, som Imre Kertész, Dostojevskij och Sylvia Plath.

Senaste jobben

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida