Sjuksköterska borde själv ha gett inhalationsvätskan
Sjuksköterskan lät en barnsköterska utföra en uppgift hon inte klarade och barnsköterskan ville inte erkänna att hon aldrig hade gjort den förut.
En åttaårig pojke vårdades på universitetssjukhusets barnavdelning efter en cykelolycka med trauma mot trakealregionen.
Till en början var pojken intuberad men efter ett par dagar mådde han bättre och skrevs ut från sjukhuset.
En månad senare drabbades han av andningsproblem, hostattacker och fick svårt att svälja. Han las åter in på sjukhuset och det visade sig att han bland annat hade en förträngning nedanför struphuvudet.
För sina andningsbesvär hade pojken ordinerats inhalationsterapi med adrenalinpreparatet Micronefrin.
Ett par dagar efter inläggningen skulle sjuksköterskan göra i ordning patientens ordination i avdelningens medicinberedningsrum. En barnsköterska följde med och fick då i uppdrag av sjuksköterskan att under dennes överinseende dra upp läkemedlet i en injektionsspruta.
Med sjuksköterskans vetskap gick barnsköterskan sedan ensam till salen där åttaåringen låg för att ge honom läkemedlet.
Men i stället för att göra i ordning inhalatorn med Icronefrinlösningen gav hon den i pojkens intravenösa infart.
När barnsköterskan sprutat in halva mängden inhalationslösning fick pojken takycardi och tryckupplevelse över bröstet. Han blev blåfärgad perifert och över läpparna, kallsvettig och andningspåverkad.
Barnsköterskan avslutade injiceringen och tillkallade sjuksköterskan som i sin tur kallade på narkospersonal. Pojken fick syrgas och flyttades till intensivvårdsavdelningen. Han fick inga bestående men av behandlingen.
Händelsen anmäldes enligt lex Maria till Socialstyrelsen som efter utredning i sin tur anmälde barnsköterskan och sjuksköterskan till ansvarsnämnden.
Socialstyrelsen konstaterar i sin anmälan att en sjuksköterska kan delegera uppgifter om hon bedömer att det är förenligt med god och säker vård och att varje delegeringsbeslut ska dokumenteras.
Sjuksköterskan delegerade aldrig uppgiften att ge pojken inhalationslösningen till barnsköterskan utan lät henne bara utföra den. Det borde han inte ha gjort eftersom hon saknade kompetens.
Enligt Socialstyrelsen valde sjuksköterskan själv att inte kontrollera de sista arbetsmomenten. Barnsköterskan har som hälso- och sjukvårdspersonal själv ansvar för hur hon fullgör sina arbetsuppgifter. Hon handlade i strid mot gällande rutiner eftersom hon inte hade befogenhet att ge injektioner.
Sjuksköterskan skriver i sitt yttrande att det höga tempo som sjukhusledningen godkänt gjort det omöjligt att sköta det dagliga arbetet om inte barnsköterskorna gjorde en del. Han hävdar att även om något annat sägs så är den verkliga arbetsfördelningen på många håll i landet att barnsköterskor ger inhalationer efter att ha hämtat inhalationsvätskan på expeditionen eller i medicinrummet.
Behandlingen är dessutom så enkel att föräldrarna i vissa fall får fortsätta ge den i hemmet.
Sjuksköterskan skriver att han hade informerat barnsköterskan ingående om läkemedlets användning och förstår varken hur hon kunde göra fel eller hur Socialstyrelsen kan tycka att han är lika ansvarig som hon för det som hände.
Barnsköterskan skriver att hon var ung när händelsen inträffade för tre år sedan. Hon gick första terminen på sjuksköterskeprogrammet, ville gärna klara allt själv och hade svårt att tillstå att det var något hon inte kunde.
Då sjuksköterskan bad henne ta hand om inhalations-behandlingen sa hon därför inte att hon aldrig hade gjort det förut. När pojken la upp armen med venflonen och lindade av bandaget när hon kom in i salen med läkemedlet trodde hon att hon hade missförstått sjuksköterskan och gav medlet som injektion.
Ansvarsnämnden delar Socialstyrelsens uppfattning. Sjuksköterskan hade ansvar för att rätt patient fick rätt läkemedel på rätt sätt och eftersom barnsköterskan inte hade någon erfarenhet borde han inte ha låtit henne sköta uppgiften på egen hand.
Barnsköterskan bröt mot gällande rutiner eftersom hon inte hade befogenhet att ge injektioner. Hon försäkrade sig inte heller om att hon utförde uppgiften på rätt sätt.
Nämnden ger sjuksköterskan en varning och barnsköterskan en erinran. Sjuksköterskan har överklagat beslutet till länsrätten (hsan 601/00:a3).