Sjuksköterska jobbade tre år med falsk legitimation

Kvinnan var en inlämningsuppgift från sin sjuksköterskeexamen. Ändå lämnade hon in en falsk legitimation vid anställningen på Sahlgrenska universitetssjukhuset. Nu har kvinnan blivit av med jobbet och dömts för förfalskning.
År 2016 anställdes en sjuksköterska vid Sahlgrenska universitetssjukhuset. Kvinnan jobbade sedan tidigare som undersköterska på sjukhuset och studerade samtidigt till sjuksköterska. När hon sagt att utbildningen var avslutad anställdes hon istället som legitimerad sjuksköterska. I samband med anställningen lämnade hon in en sjuksköterskelegitimation.
Kvinnan var duktig på sitt jobb och arbetsgivaren hade inga misstankar om kunskapsbrist. Legitimationen var mycket lik de äkta. Åren gick. 2019 gjordes en rutinkontroll av legitimationerna, och då upptäcktes det att det fattades en siffra i legitimationen.
Förfalskade även kontoutdrag
Sjuksköterskan kallades till ett möte med HR-chefen. Kvinnan hävdade att legitimationen var äkta och att något måste ha blivit fel, varpå HR-chefen bad henne återkomma med bevis. Några dagar senare kom hon med ett kontoutdrag, som visade att hon betalat avgiften till Socialstyrelsen. Men efter närmare granskning upptäckte HR att kostnaden inte stämde och radens bokstäver var lite större än texten i resten av kontoutdraget.
Arbetsgivaren skickade in den misstänkt falska legitimationen till Socialstyrelsen, som meddelade att kvinnan varken sökt eller fått någon legitimation av dem.
Myndigheten polisanmälde händelsen och kvinnan sades upp från sjukhuset.
30 högskolepoäng från examen
Det visade sig också att kvinnan inte hade gått klart sjuksköterskeutbildningen. 30 högskolepoäng fattades.
Efter att det upptäckts att legitimationen var falsk, hörde kvinnan av sig till universitetet och fick veta att en arbetsuppgift saknades för att hon skulle få sin examen. Hon skickade in den sista uppgiften och fick till slut sin sjuksköterskeexamen. Men på grund av att hon jobbat med falsk legitimation har hon inte fått sin nya legitimationsansökan godkänd av Socialstyrelsen.
12 000 kronor i böter
Nu har domen kommit från Göteborgs tingsrätt. Kvinnan döms för brukande av falsk urkund och urkundsförfalskning.
Eftersom NN inte tagit alla sina högskolepoäng och det inte ens funnits något påbörjat ärende hos Socialstyrelsen, måste NN varit väl införstådd med att det var en falsk handling hon åberopade. Detta stöds även av att hon senare förfalskade en handling för att styrka en inbetalning som inte gjorts, i stället för att till exempel höra av sig till Socialstyrelsen för att se om det fanns registrerat någon inbetalning hos dem.
Påföljden blev villkorlig dom och 40 dagsböter på totalt 12 000 kronor.