Sjuksköterska: Nya avtalet är inte tillräckligt
Maria Möller är en trotjänare på Östersunds sjukhus. Hon hade hoppats att det nya arbetstidsavtalet skulle locka tillbaka kollegorna. ”Men det här avtalet räcker inte”, säger hon.
Förra veckan blev det nya arbetstidsavtalet mellan Region Jämtland Härjedalen och Vårdförbundet klart – efter flera månaders förhandling.
– Jag är väldigt besviken på avtalet. Det här har vi väntat på så länge. Tyvärr är det inte ett avtal som kommer locka tillbaka alla kollegor som valt att sluta, säger Maria Möller, sjuksköterska på kirurgkliniken på Östersunds sjukhus.
Under det senaste året har det varit sjuksköterskeflykt från sjukhuset, och de flesta avdelningar, som kirurgen, ortopeden och akuten, har drabbats hårt.
Maria Möller har tidigare gått ut med sin oro för hur vården skärs ned för medborgarna.
– I dag gör vi bara akutkirurgi och cancerkirurgi. Vi har gått ned från 56 till 36 bemannade vårdplatser under året. Men ibland när jag kommer på morgonen har vi 50 inlagda patienter ändå, men ingen bemanning för så många, säger hon.
Enligt Maria Möller beror personalflykten på att regionen tog bort flera lokala arbetstidsavtal och ersatte dem med ett gemensamt i slutet på 2019. Arbetsgivaren menar nu att det är en stor fördel att alla avdelningar har samma arbetstidsavtal i akutsjukvården. Enligt HR-direktören Krister Eriksson blir det lättare att tolka och tillämpa avtalet och det skapar ett smidigare samarbete.
Det håller inte Maria Möller med om.
– Det viktiga är att avdelningarna har tillräckligt bra villkor och arbetstider för att locka tillbaka dem som slutat. De tidigare schemana var anpassade utifrån olika verksamheters olika behov på ett bättre sätt.
Återhämtning i dygnet runt-vård
Det nya arbetstidsavtalet ger lägre arbetstid och mer återhämtning för dem som arbetar i dygnet runt-vård. Vårdförbundet lyckades däremot inte få igenom att normalarbetstiden skulle sänkas från 38,25 till 36 timmar, eller kravet på förstärkt ob-ersättning.
— Det är ett givande och tagande. När det gäller ob tror jag att det finns andra och bättre tillfällen att förhandla det. Vi tycker att vi har kommit långt med det avtal som blev, sa Roger Bergebo, Vårdförbundets ordförande i Jämtland Härjedalen, i en artikel i förra veckan.
För Maria Möllers del landar det nya arbetstidsavtalet i att hon får drygt en timme mindre i arbetstid i veckan.
– Jag hade hellre velat ha tillbaka ett flexiblare schema, bättre ob-ersättning och att inte vara tvungen att jobba varannan helg.
– Det är upprörd stämning här. Luften har gått ur oss.
Hennes uppskattning är att omkring 50 personer sagt upp sig från kirurgen, både sjuksköterskor och undersköterskor.
Vårdförbundet har tidigare i år gjort en 6:6a-anmälan om den pressade arbetsmiljön. Nu har Läkarförbundet lagt en ny – om bristen på sjuksköterskor på avdelningen och vilka risker det medför.