Hot och våld

Sjuksköterskan attackerades av besökare – brottet preskriberades

Sjuksköterskan attackerades av besökare – brottet preskriberades
Foto: Privat och Getty images

Sjuksköterskan Emma blev attackerad på jobbet och en anhörig till en inneliggande patient åtalades. Men efter rättegången visade det sig att brottet var preskriberat. Nu kritiseras de ansvariga av Justitieombudsmannen.

Det var under ett nattpass på neurologen vid Akademiska sjukhuset i Uppsala som sjuksköterskan Emma blev angripen av en anhörig som stormade in på avdelningen.

– En patient behövde hjälp med att äta, men just då hade vi inte möjlighet till det. Då ringde patienten en anhörig och sade att vi försökte svälta henne, säger Emma till Vårdfokus.

En person anlände strax därpå och agerade hotfullt.

– Hon var fly förbannad. Vevade med armarna, slängde runt stickvagnen och välte våra datorer. Det tog bara några minuter innan ordningsvakten kom och eskorterade ut henne, men det kändes som att tiden gick långsamt, minns Emma.

Orolig för barnet

Vid tillfället var hon ensam sjuksköterska tillsammans med två undersköterskor.

– Jag var dessutom höggravid och hade stor mage. Allt som personen sade var riktat mot min mage. Hon skulle se till så att barnet dog och allt möjligt. Vid ett tillfälle hade jag backat så långt att jag var inträngd mot en vägg. Jag blev inte rädd för min egen skull, men för bebisen. När det är första barnet är man lite extra ängslig, säger Emma.

Dagen efter var hon ledig och polisanmälde händelsen, som i förundersökningsprotokollet rubricerades som hot mot tjänsteman alternativt förgripelse mot tjänsteman. Det här var i februari 2018.

I maj 2020, drygt två år senare, väcktes åtal, men först i november hölls rättegången vid Uppsala tingsrätt. Brottsrubriceringen hade då ändrats till förgripelse mot tjänsteman alternativt ofredande.

– Den åtalade personen var folkbokförd i ett annat län, men bodde och jobbade i Uppsala. Det gjorde att kallelserna inte nådde fram, vilket ledde till att rättegången sköts upp, säger Emma.

Kände igen kvinnan

Hon minns att hon var nervös inför att träffa personen som hotat hennes ofödda barn.

– Eftersom det gått så lång tid misstänkte jag att hon hade glömt hur jag såg ut. Men jag kände igen henne. Jag hade ju gått och oroat mig för att stöta på henne på stan.

Den åtalade kvinnan erkände handlingen och gick med på att betala skadestånd på 5 000 kronor till Emma om hon blev dömd.

– Jag upplevde att hon var uppriktigt ledsen för det som hänt. Jag fick förståelse för agerandet när jag hörde hennes version, där hon berättade om tidigare erfarenheter av vården som kunde förklara beteendet. Det kändes bra när vi gick därifrån.

Kritiseras av JO

Men dagen efter meddelade rätten att brottet var preskriberat och att åtalet ogiltigförklarades. Förgripelse mot tjänsteman har en preskriptionstid på två år, jämfört med fem år för hot mot tjänsteman.

– Jag som inte är insatt i juridiska termer tänkte inte på det vid rättegången, säger Emma.

Den åtalade friades och skadeståndsyrkandet avslogs. Emma bestämde sig för att göra en JO-anmälan. Nu kritiserar Justitieombudsmannen både tingsrätten och åklagaren för bristande rutiner och konstaterar att misstag gjorts i handläggningen av ärendet. De ansvariga hänvisar till hög arbetsbelastning.

Brott och straff

Våld eller hot mot tjänsteman

Att med våld hindra en tjänsteman från att utföra en åtgärd i sin myndighetsutövning, alternativt att tvinga den att utföra något, eller att hämnas för en tidigare utförd åtgärd. Straffet är böter eller fängelse i högst två år. Om brottet innefattat allvarligt våld, tillhyggen eller varit särskilt hänsynslöst rubriceras brottet som grovt. Då är straffet lägst ett år och högst sex års fängelse. Preskriptionstiden är fem år.

Förgripelse mot tjänsteman

Att tvinga eller hindra en tjänsteman i sin myndighetsutövning på ett sätt som medför lidande, skada eller annan olägenhet, eller hota med att göra det. Straffet är böter eller fängelse i högst sex månader. Preskriptionstiden är två år.

Ofredande

Att fysiskt antasta eller utsätta någon annan för störande kontakter eller annat hänsynslöst agerande som är ägnat att kränka den utsattas frid. Straffet är böter eller fängelse i högst ett år. Preskriptionstiden är två år.

Blåljussabotage

Att angripa eller störa polis, räddningstjänst och ambulanssjukvård på ett sätt som riskerar att allvarligt förhindra eller försena ett uppdrag. Straffet är fängelse i högst fyra år. Om gärningen framkallat fara för flera människoliv kan det klassas som grovt blåljussabotage. Straffet är då fängelse från två år till livstid.

För Emma innebär JO:s bedömning en viss upprättelse, säger hon.

– Jag är glad att JO tog min anmälan på allvar, för jag vet hur få fall de hanterar. Jag kan förstå att det varit högt arbetstryck men hoppas att man i fortsättningen är mer noggrann med att kontrollera om brott är preskriberade innan man väcker åtal. 

Hur har den här erfarenheten påverkat din tillit till rättssystemet?

– Jag vill tro att rättssystemet fungerar. Samtidigt kan jag förstå varför folk struntar i att anmäla. Många verkar anse att ”ni har ju valt det här yrket och får skylla er själva”.

Har du varit med om hot och våld vid fler tillfällen i jobbet?

– Ja, på neurologen finns det utåtagerande patienter, men det förklaras av deras sjukdomstillstånd, till exempel vanföreställningar. Det är en annan sak.

Har du blivit mer försiktig eller rädd efter den här händelsen?

– Nej, inte i min yrkesroll. Däremot har jag varit på min vakt privat. Det är ju en väldigt underlig sak att hota ett ofött barn. Det kändes mer underligt än skrämmande, faktiskt.

Fotnot: Emma har valt att inte ha med sitt efternamn i tidningen.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida