Sjuksköterskan: ”Facket borde sätta press i klimatfrågan”
Specialistsjuksköterskan Katja Raetz såg hur hårt hennes äldre patienter i hemsjukvården drabbades under värmeböljan 2018. Foto: Alexander Donka
Artikelserie: Vården och klimatet

Sjuksköterskan: ”Facket borde sätta press i klimatfrågan”

Att klimatförändringarna är facklig fråga tycker sjuksköterskan Katja Raetz är självklart. Helst skulle hon vilja att Vårdförbundet deltog i de globala generalstrejkerna. 

Det är en grådisig onsdag i mitten av december. I sommaridyllen Nynäshamn ligger småbåtshamnen nästan tom. Nere vid strandkanten matar ett äldre par änderna och på krogen Rökeriet intill serveras jultallrik och mustig fiskgryta.

Termometern visar ett par plusgrader och förra veckans vita snötäcke har försvunnit helt. Kanske inte så ovanligt för årstiden i den här delen av landet, men Katja Raetz är ändå bekymrad över vädret. Hon har oroat sig för smältande isar och Amazonas bränder länge och sommarens översvämningar i Tyskland har inte gjort henne lugnare.

— Extremväder på grund av klimatförändringarna är här för att stanna och det är något som vi kommer att få se mer av hela tiden, säger Katja Raetz.

– Om det ska gå att bromsa klimatförändringarna krävs handling från dem som har makten, inte från enskilda individer, säger Katja Raetz. Foto: Alexander Donka

2019 gick hon med i föreningen Nurses for future. Den bildades av en grupp klimatengagerade sjuksköterskor som vill stötta Fridays for future, den globala proteströrelse som startats av Greta Thunberg. Föreningen vill driva opinion så att makthavare tar radikala beslut mot utsläppen av växthusgaser, satsar på en hållbar hälso- och sjukvård och ett hållbart samhälle.

Katja Raetz tog ledig från jobbet några fredagar under hösten för att delta i klimatdemonstrationerna i Stockholm. Att träffa andra engagerade personer och vara en del av en internationell rörelse kändes mäktigt. Men samtidigt saknade hon sällskapet från en viktig part — hennes fack Vårdförbundet.

Som förtroendevald hade Katja Raetz länge funderat på hur facken kan engagera sina medlemmar i klimatfrågan och försöka påverka politiskt. Hon tog kontakt med förbundsstyrelsen och önskade att förbundet skulle göra klimatet till en större fråga, genom att både ta tydlig ställning och engagera sina medlemmar.

Facken har viktig roll

Fridays for future hade vid den här tiden uppmanat de svenska fackförbunden att engagera sig i de globala fredagsstrejkerna för klimatet. Men LO, TCO och Saco var tydliga med att en politisk strejk inte var aktuell för förbunden.

— Responsen från Vårdförbundets styrelse var välvillig, men jag saknade konkreta förslag och handlingar. Helst hade jag velat att de deltog aktivt i generalstrejkerna, det hade skickat ett viktigt signalvärde till andra fackförbund, menar Katja Raetz.

Katjas önskelista till Vårdförbundet:

  • Sprid information om klimatförändringar.
  • Utbilda och öppna upp för diskussion.
  • Bidra med att göra klimatmedvetna val i organisationen.
  • Delta i generalstrejk för klimatet.

Hon är född i Tyskland och är van vid att de fackliga organisationerna tar ställning och sätter press på makten i viktiga samhällsfrågor. Katja Raetz önskade också att Vårdförbundet skulle fördjupa sin kunskap om hur klimatförändringarna kommer att påverka människors hälsa och medlemmarnas arbetssituation i framtiden.

— Det är inte bara för att vi är sjuksköterskor och vårdar andra som det är angeläget, utan klimatet är mänsklighetens viktigaste fråga. Det kan inte ligga på enskilda individer. Fackförbunden har en viktig roll i att sätta press på makthavarna, säger hon.

Årlig hållbarhetsanalys

Susanne Braxton som är verksamhetscontroller och hållbarhetsansvarig på Vårdförbundets kansli håller med om att klimatet är en viktig fråga för ett fackförbund.

— Det är inte minst en arbetsmiljöfråga — medlemmar kommer att möta ett nytt vårdbehov som uppstår på grund av klimatförändringar. Det kommer andra sjukdomar och nya förutsättningar, som att behöva klimatsäkra arbetsplatser. Det perspektivet behöver man ha med som facklig representant, säger Susanne Braxton.

Vårdförbundet har tagit fram ett kunskapsmaterial om klimatet för att förtroendevalda ska kunna lyfta frågan när de möter medlemmar. Varje år gör förbundet en omfattande hållbarhetsanalys av allt från inköp och resor till social hållbarhet och kapitalplaceringar.

I mätningarna är det resor och inköp som sätter de största klimatavtrycken.

— Här försöker vi hela tiden att förbättra oss. Vi har också sett till att vi har miljömärkt el och följer upp beslutet från kongressen om att vi ska undvika att använda palmolja så långt det är möjligt, berättar Susanne Braxton.

”Om det ska gå att bromsa klimatförändringarna krävs handling från dem som har makten.”

Katja Raetz, specialistsjuksköterska

I dag arbetar Katja Raetz på en vårdcentral i Nynäshamn. Det var hit hon och hennes svenske man kom för snart tjugo år sedan. Flytten från Berlin skulle egentligen ha slutat i Stockholm, men bristen på bostäder i innerstaden ändrade planerna. De blev kvar och känner sig hemma här sedan länge.

Nu är hon specialistsjuksköterska i vård av äldre. I jobbet såg hon hur hårt hennes äldre patienter i hemsjukvården drabbades av värmeböljan 2018. Hur de satt i välisolerade hus som inte klarade att stänga ute solens strålar och riskerade att bli uttorkade eftersom gamla personer inte upplever törst eller svettas på samma sätt som yngre.

Under pandemin har mycket av klimatarbetet satts på paus och aktiviteten i Nurses for future har legat på is.

— Sjuksköterskorna har varit trötta av allt arbete och det har varit svårt att hålla det igång. Det handlar ju om att det ska finnas någon som tar emot det vi gör i föreningen också. Vi har fortfarande en hög arbetsbelastning i hela vården på grund av pandemin, men jag hoppas att det snart ska vända, säger hon.

4 klimatfrågor – så agerar Vårdförbundet

Investeringar: Förbundets överskott av kapital placeras enligt en särskild policy som säger att inga investeringar ska göras i bolag/fonder som innehåller pornografi, alkohol eller tobak. Ett krav är att investeringarna sker i bolag som följer de internationella konventioner som Sverige undertecknat, till exempel FN:s Global compact.
Förbundet premierar kapitalförvaltare som prioriterar begreppen hållbar utveckling, miljöhänsyn, socialt ansvar och god etik, till exempel Svanenmärkta fonden CB Save earth fund som är inriktad mot bolag verksamma inom förnybar energi, miljöteknik och vattenhantering och The allianz impact investment fund som bara investerar enligt FN:s hållbarhetsmål.

Palmolja: Vid kongressen våren 2018 fattades ett beslut om att Vårdförbundet ska sträva efter att ”i möjligaste mån” avstå från inköp av produkter som innehåller palmolja och tydligt ta ställning mot palmolja som tillsats. Palmolja används flitigt i bland annat bakverk och kosmetik, men utvinningen av produkten leder till skövling av regnskog och hotar djurlivet.

Byggprojekt: I samband med den nyligen genomförda renoveringen av Vårdförbundets hus i Stockholm — den enda fastighet som förbundet självt äger — kommer byggnaden att klimatcertifieras enligt en särskild standard. Hållbarhet har också varit ett begrepp som genomsyrat renoveringsprojektet. Till exempel har 40 procent av möblerna sparats, tvättats och renoverats, 30 procent har köpts på andrahandsmarknaden och 30 procent har köpts nytt.

Globalt ansvar: Sedan 2012 är Vårdförbundet en Fair union vilket betyder att det fackliga arbetet går hand i hand med arbetet för jämställdhet, allas lika värde och utveckling av hälsa och arbetsvillkor nationellt och globalt. Att värna rätten att organisera sig i fackföreningar, använda företag som har kollektivavtal, välja Fairtrademärkta produkter och ta miljömässig och etisk hänsyn vid inköp är också viktigt.

Katja Raetz funderar på att ta kontakt med förbundsstyrelsen igen. Än är inte hoppet ute om att Vårdförbundet ska gå ut i strejk för klimatet. Nu är hon inte längre lika ensam i sina krav på förbundet — en motion till kommande kongress handlar om hur Vårdförbundet kan agera för klimatet. Till exempel bör man minska användningen av plast och pappersprodukter och föregå med gott exempel, står det i motionen.

— Det är också viktigt, men jag menar att om det ska gå att bromsa klimatförändringarna vi står inför krävs handling från dem som har makten, inte från enskilda individer. Där kan facket vara med och sätta press, säger Katja Raetz.

Inte möjligt att strejka

Vårdförbundet står i dag fast vid att de inte kommer att använda sig av strejkvapnet i klimatarbetet. Det är en förtroendefråga, både mot parterna och samhället, menar vice ordförande Ann Johansson.

— Vi kan bara strejka när det handlar om kollektivavtal, annars bryter vi mot fredsplikten och riskerar skadestånd. Men självklart uppmuntrar vi medlemmar att vara aktiva i klimatarbetet och delta i manifestationer om de vill och kan, säger Ann Johansson.

Hon menar att Vårdförbundet framför allt ska agera på sina redan befintliga arenor för att bedriva påverkansarbete när det gäller klimatfrågan.

— Vi ska ha med det både i vårt nationella och internationella arbete. Det handlar om allt från att se över hur vi kan minska vårdens utsläpp och användning av engångsmaterial till att skapa en bra arbetsmiljö för medlemmar. En hållbar utveckling ska genomsyra allt vårt arbete, det är det viktigaste nu.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida