Val 2022

Sjuksköterskan som nådde målet – att sitta i riksdagen

<strong>Sjuksköterskan som nådde målet – att sitta i riksdagen</strong>
Som riksdagsledamot delar sjuksköterskan Sofia Nilsson sin tid mellan Stockholm och Osby i Skåne. Bild: Privat

I riksdagens socialutskott har sjuksköterskan och centerpartisten Sofia Nilsson vare sig obegränsat med pengar eller enväldig makt. Men hade hon det skulle hon lämna makten till medarbetarna – de kan tänka ut de smartaste lösningarna.

Sofia Nilsson har varit politiskt engagerad i Centern sedan 18-årsåldern. Med åren fick hon mer och mer förtroende inom partiet. År 2010 satte hon därför upp målet att bli riksdagskvinna i valet 2018 – och så blev det. Nu satsar hon på en till mandatperiod.

Vilka är dina viktigaste valfrågor?

– Vård, trygghet och klimatet är mina topp tre.

Vad har du för vårdrelaterad hjärtefråga?

– En primärvård med en fast läkare, kopplad också till den kommunala vården. Mer kvalificerad vård och omsorg ges i hemmet. Som äldre måste känna sig trygg.

Hur påverkar ditt yrke ditt politiska engagemang?

– Mitt stora driv och engagemang att driva vård och omsorg mot något ännu bättre än idag kommer därifrån. Jag visste att jag som sjuksköterska ville sitta i socialutskottet.  

Vilken nytta har du av ditt yrke i politiken?

– Otroligt stor nytta. Både kunskapsmässigt, om hur organisationen fungerar, och vad som är görbart i verkligheten. Men framför allt är det synen på människovärdet och bemötandet. Att man alltid varit på patientens sida, är den största behållningen, både i politiken och i livet i stort. Man får insikter som sjuksköterska i själ och hjärta. När andra vet man har sjuksköterskebakgrund får man ett stort förtroendekapital, som är värdefullt och viktigt.

Vårdpersonal i politiken

Inför valet i höst intervjuar Vårdfokus några sjuksköterskor, barnmorskor, röntgensjuksköterskor och biomedicinska analytiker som kandiderar för uppdrag.

Vad har du uppnått hittills och vad vill du uppnå?

– Primärvårdsreformen är mycket viktig. I reformen ingår fast läkare, möjlighet att sätta patienttak på vårdcentralerna, och att det ska bli lättare att starta vårdcentral.

­– Sedan är det förstärkningen av lss och assistans, som är avgörande för många. Vi har fått in i lagstiftningen att andning och sondmatning bedöms som grundläggande behov. För mig var det helt bisarrt att vi behövde ha den diskussionen.

Vad är högst på vårdagendan där du verkar?

– Tillgänglighet och kontinuitet för patienterna. Vi måste göra mer för att minska vårdköerna, för exempelvis operation och rehab. Äldre, multisjuka, måste få kontinuitet i primärvården med fast läkarkontakt. Genom att driva på mot en nära vård kommer akutsjukvården avlastas.

Största stridsfrågan inom vården?

– En är hur vården i landet ska organiseras. KD vill förstatliga sjukvården. Det är ett förenklat synsätt som inte fungerar i praktiken. Andra vill inte ha privata vårdgivare. Centerpartiet står åter i mitten, vi menar att det behövs mer nationell styrning, med uppföljning av kvalitet. Privata vårdgivarna behövs för att patienterna ska kunna välja och få tillgänglig vård.

Vad ställer du för diagnos på vården?

– Sjukvården har en rejäl influensa i vissa delar. Inget är obotbart, men den är rejält sliten och nedsatt på vissa områden.

Vilken medicinsk behandling (eller omvårdnad) skulle du vilja ordinera politiken?

– Det räcker kanske inte med två Alvedon och en Ipren. Det krävs omvårdnad, med vila och kärlek. Men på vissa håll har det tillstött otäcka bakterier, och där krävs en rejäl antibiotika.

Om du var enväldig chef över vården med obegränsade resurser – vad skulle du göra?

– Först flytta makten till medarbetarna. Jag skulle satsa på personal och arbetsmiljö. Max 25 anställda per ledare. Mer med kontinuitetstak, ska känna att man är tillgänglig och tillräckligt. Vill att personalen ska ha utrymme att hinna tänka ut smarta lösningar.

Hur hinner du med?

– Riksdagen är ett heltidsarvoderat uppdrag. Men visst det är otroligt mycket jobb, men också ett stort intresse och ideellt engagemang. Man får ha stöttande familj runt sig.

Har du varit utsatt för hat eller hot på grund av ditt politiska engagemang?

– Ja, det är man då och då, men inget allvarligt. Tyvärr är det baksidan, men man lär sig att hantera det.

Timvikarie i äldrevården i Osby kommun

Namn: Sofia Nilsson

Ålder: 40 år

Parti: Centerpartiet

Yrke/erfarenhet: Sjuksköterska sedan 2011, har arbetat inom sjukvården i regionen, kommunen och privat.

Arbetsplats: Riksdagsledamot i socialutskottet, och timvikarie i äldreomsorgen i Osby.

Politisk förebild: Järnladyn Barbro Westerholm (L). Jag sitter i socialutskottet med henne. Hon har envist jobbat och stretat länge, och gjort ett fantastiskt arbete, till exempel med hiv-frågan, rfsl och rfsu.

Kandiderar till: Riksdagen, önskar fortsätta i socialutskottet och som talesperson i frågor om omsorg och psykisk hälsa. Står etta på listan för norra och östra Skåne.

Politisk erfarenhet: Varit vice ordförande i kommunstyrelsen i Osby, och suttit i region Skånes personalnämnd.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida