broscher

”Sjuksköterskeyrket är en stor del av min identitet”

”Sjuksköterskeyrket är en stor del av min identitet”

Hallå där… Anneli Svanström, skolsköterska som har tatuerat in en bild av sin sjuksköterskebrosch. Hur kom du på den idén?

‒ Jag sätter inget på min kropp utan att det har en stor betydelse för mig, så jag funderade länge och väl innan jag gjorde det, men jag kom fram till att sjuksköterskeyrket är en så stor del av min identitet. Det känns superbra.

När blev du färdig sjuksköterska?

‒ Jag blev klar 1999 och utbildade mig i Helsingborg. Vi var den näst sista årskullen som fick Helsingborgsbroschen eftersom utbildningen sedan tillhörde Lund. Broschen är helt i silver och den är designad och tillverkad av en lokal guldsmedsaffär. Den symboliserar Helsingborg med Kärnan och havet, så den är lite udda jämfört med andra sjuksköterskebroscher som oftast har symboler för omvårdnad.

Tatuering av sjuksköterskebrosch.
Mitt i tatueringen finns en bild av Anneli Svanströms sjuksköterskebrosch. Den är en symbol för Helsingborg med tornet Kärnan och havet.

Har du kvar den riktiga broschen också?

‒ Nej, till min stora sorg så har jag blivit av med den. Jag har väl tappat den eller så har den hamnat i tvätten. Det är tråkigt eftersom broschen symboliserar allt jobb jag har lagt ner för att kunna bli sjuksköterska. Broschen är det slutgiltiga; nu har du klarat din utbildning, nu har du nått ditt mål. Jag ångrar inte en sekund att jag valde att bli sjuksköterska och tycker att det är världens bästa yrke.

Vad har du arbetat med som sjuksköterska?

‒ Jag hade först tänkt bli barnmorska, men det blev inte riktigt så utan jag har jobbat på flera olika ställen: vårdavdelning, hospice, akuten. För 15 år sedan började jag som skolsköterska som bisyssla på en mindre friskola. Efter ett tag tyckte jag det var så intressant så jag bestämde mig för att vidareutbilda mig och gick barnsjuksköterskeutbildningen. Nu arbetar jag som skolsköterska på Öresundsgymnasiet i Landskrona. Jag har arbetat med elever i olika åldrar, men kommit fram till att jag trivs bäst med att vara på en skola med lite äldre ungdomar.

Anneli Svanström, sjuksköterska, har tatuerat sin sjuksköterskebrosch på armen.
Tatueringen är gjord av Andy på Studio Artcore i Båstad. Foto: privat

Tog det lång tid att göra den här tatueringen?

‒ Sex timmar, men det är ju rosor och lite annan utsmyckning runt omkring själva broschen. Jag har den på underarmen så den är väl synlig och jag har fått ganska många kommentarer och frågor om vad det är.

Mer om ämnet

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida