Sjuksköterskor i Falköping får inte sköta sår och läkemedel

Sjuksköterskor i Falköping får inte sköta sår och läkemedel
Sjuksköterskor som anmälde Falköpings kommun fick rätt. Foto: Colourbox

Diskriminering av sjuksköterskor som har eget företag, menar Konkurrensverket.

20 december 2013

Helene och Ulrika Odh driver hemtjänstfirman Systrarna Odh i Falköping. Båda två är sjuksköterskor men Falköpings kommun tillåter inte att de gör sjuksköterskeuppgifter, som såromläggning och läkemedelshantering. Endast undersköterskor i privat hemtjänst kan få delegering från kommunens mas, hävdar Falköpings kommun.

– Det är märkligt, jag är ju sjuksköterska. Det har inte varit lätt att verka i kommunen, men vi har anpassat oss. Vi arbetar också i kommunerna Skövde och Skara där de tolkat reglerna på ett annat sätt, säger Helene Odh.

Mas vill ha ansvaret

Enligt Falköping får den medicinskt ansvariga sjuksköterskan, mas, inte delegera sjuksköterskeuppgifter till sjuksköterskor, utan bara till undersköterskor. En möjlighet skulle vara att helt överlämna det medicinska ansvaret till sjuksköterskorna i hemtjänstföretaget. Men så långt vill inte kommunen släppa sin ansvarsroll. Ett annat alternativ är att sjuksköterskorna avsäger sig sin legitimation, vilket inte är aktuellt för dem.

Strider mot lagen

Nu slår Konkurrensverket fast att kommunens hållning strider mot lagen om valfrihetssystem, Lov.

– I ett valfrihetssystem tävlar leverantörerna i kvalitet inte i pris. Därför bör kommunen vara försiktig med att hindra personal med högre kompetens, säger Martin Bäckström, jurist på Konkurrensverket.

Verket tycker visserligen att det är bra att kommunen önskar ha insyn.

– Men det har de ändå med sitt huvudmannaskap och mas möjlighet att ingripa. Konsekvensen här blir att de diskriminerar en leverantör som endast har sjuksköterskor anställda, säger han.

Systrarna Odh är nu efter två år etablerade i hemtjänsten och har undersköterskor anställda.

Falköpings kommun ska nu ta ställning till Konkurrensverkets beslut.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida