Sjuksköterskor kräver extra betalt på drottningens jubileumsdag

Drottning Elizabeths 60 år vid tronen i början av juni är en nationell helgdag i Storbritannien. Men precis som vid prins Williams bröllopsdag förra året får engelska sjuksköterskor i tjänst inte någon extra ersättning. "Orättvist", anser facket.

26 mars 2012

Nu är det dags igen. Den engelska sjukskötersketidningen, Nursing Standard, berättar att sjuksköterskor inte får något extra betalt för att arbeta under årets kungliga högtid, som utsetts till nationell högtidsdag. Förra året uppmanades de av facket ta extra betalt på prins Williams bröllopsdag.  I år gäller samma uppmaning vid firandet av drottning Elizabeths 60 år vid tronen.

Nursing Standard har tagit kontakt med 60 arbetsgivare i England och ställt frågan om sjuksköterskor kommer att få betalt enligt taxan som gäller för särskilda helger. Över hälften av dem som har svarat svarar nej, med tillägget att personalen kommer att erbjudas en dags ledighet som kompensation.

Beslut som upprör

Arbetsgivarna har rätt att själva besluta om kompensation på drottningens jubileumsdag den 5 juni. Men beslutet om rätt till ledighet i stället för extra betalt upprör facket.

– Arbetsgivarna ser högtidsdagen som en vanlig arbetsdag för sjukvårdspersonal. Det är helt emot andan i denna unika händelse. Våra medlemmar är arga och vi kommer att driva en kampanj för rätten till extra ersättning och en dags ledighet, säger Rachael Maskell, ordförande för fackförbundet Unite´s hälsosektor till tidningen.

Vid prins Williams bröllop förra året fick inte sjuksköterskeorganisationerna igenom sina krav på extra ersättning  Facket uppmanade därför medlemmar som arbetade att ta sina raster och vägra arbeta övertid.

I Skottland, Wales och Nordirland är det bara arbetsgivarna på Nordirland som hittills har meddelat att de kommer att betala schemalagd personal den ersättning som gäller vid särskilda helgdagar.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida