Sjuksköterskor omplaceras under strejken

Både i Norrbotten och i Östergötland försöker sjukhusledningarna minska strejkens effekter genom att omplacera sjuksköterskor.

23 april 2003

Så här på strejkens första dag råder oklarheter om vad som gäller.

– En strejk är ju inte vardagsmat precis, och varken vi eller Kommunal är säkra på var gränserna går för vad som är rätt och fel, säger Carina Wennerström, Vårdförbundet i Östergötland.

Vårdförbundet anser att det i första hand är Kommunals medlemmar som ska fylla upp schemahålen efter de strejkande.

Arbetsgivarnas tolkning är en annan. I Linköping har sjuksköterskorna från de tre strejkdrabbade geriatrikavdelningarna därför placerats på en av avdelningarna tillsammans med merparten av patienterna. En situation där det är svårt för medlemmarna att låta bli att utföra de strejkandes sysslor.

– Om det i slutet av veckan fortfarande råder tveksamheter om vad vi ska göra och inte göra kommer vi att ha en förhandling med landstinget, säger Carina Wennerström.

Begär skriftlig beordran

Även i Norrbotten är arbetsgivarens strategi att omplacera sjuksköterskor.

 – De har ännu inte krävt att medlemmarna ska göra sånt som inte är normalt arbete, men om det sker har vi sagt att medlemmarna ska begära en skriftlig beordran. Vår inställning är att de helst inte ska göra undersköterskors och vårdbiträdens arbete, men om vi blir beordrade eller om patientsäkerheten hotas har vi inget val, säger Lisbeth Löpare-Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida