Skärpta krav på semester kom på skam i nya avtalet – här är dina rättigheter

Skärpta krav på semester kom på skam i nya avtalet – här är dina rättigheter

Vårdförbundet fick backa i förhandlingarna om HÖK22 när det gäller den skarpa skrivningen om att ge medlemmarna rätt till fyra veckors sammanhängande semester under juni, juli eller augusti. Arbetsgivare är ändå skyldig att göra allt för att pussla ihop sommarschemat enligt önskemål, betonar Jeanette Lindgren Dahlin, jurist, Vårdförbundet.

I HÖK22 har de semesterbestämmelser som gällde sedan tidigare inte ändrats. Vårdförbundet hade däremot yrkat på skärpta skrivningar om att ge medlemmarna fyra veckors sammanhängande sommarsemester. Parterna hade svårt att komma överens om Vårdförbundets skarpa skrivelse och Vårdförbundet fick backa.

Som bemanningen ser ut klarar arbetsgivarsidan inte av att gå facken till mötes i denna fråga, uppgav Vårdförbundets förhandlingschef Annelie Söderberg för Vårdfokus när avtalet var på plats i början av april.

På senare år har det varit vanligt att vårdpersonal måste sälja sina semesterveckor, bryta ut dem eller förlägga dem senare under året. Inför sommaren är läget i vården minst lika ansträngt som i fjol, och långtifrån alla kan räkna med att få sin önskan om en sammanhängande sommarsemester beviljad.

Men i hur hög grad kan då vårdpersonal enligt nuvarande avtal begära semester?

Bestämmelserna skiljer sig något åt i semesterlagen och i Vårdförbundets olika kollektivavtal. Arbetsgivaren ska dock, enligt AB (Allmänna Bestämmelser, en del av huvudöverenskommelsen HÖK) , alltid eftersträva att ge personalen fyra veckors semester under juni-augusti, framhåller Jeanette Lindgren Dahlin, jurist på Vårdförbundet.

Jeanette Lindgren Dahlin. Foto: Maria Ejd.

Går det inte kan man enligt AB, efter förhandlingar med facket – även använda maj och september.

– Många arbetsgivare försöker, men ser att semesterschemat inte går ihop. Ser man att det inte fungerar är man som arbetsgivare ändå skyldig att göra allt man kan för att försöka pussla ihop schemat enligt önskemål och anställa sommarvikarier i god tid, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Arbetsgivaren kan återta en beviljad men ännu inte påbörjad semester om arbetsgivaren har fog för detta och arbetsgivaren ska då ersätta arbetstagaren för de onödiga utlägg som denne har haft. Om arbetsgivare utan skäl återtar en beviljad, men ännu inte påbörjad semester, blir arbetsgivaren skyldig att betala även allmänt skadestånd till arbetstagaren.

Avtal ändrar inte semesterbestämmelser

Semesterbestämmelserna i avtalet (HÖK 22) har inte ändrats.

Däremot hade Vårdförbundet yrkat på skärpta skrivningar rörande semestern. Förbundet lyckades dock inte skärpa skrivningarna i förhandlingarna, så bestämmelserna är därmed oförändrade.

Bestämmelserna i avtalet innebär att arbetsgivaren ska förlägga minst fyra veckors semester för varje arbetstagare under perioden juni-augusti, så långt det är möjligt. Semestern ska i möjligaste mån förläggas sammanhängande.

Om synnerliga skäl finns är arbetstagaren enligt AB skyldig att avbryta sin semester och återgå i arbete om arbetsgivaren kan nå arbetstagaren under semestern, till exempel via telefon, sms eller mail. Arbetsgivaren kan här beordra den anställde att avbryta sin semester. Arbetstagaren kan däremot ha giltigt skäl att inte avbryta semestern om exempelvis barnomsorg saknas.

– Vistas man på annan ort när semestern avbryts får man ersättning för de extra kostnader som avbrottet kan orsaka och som prövas vara skäliga. Arbetstagaren behåller sina oanvända semesterdagar, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Återtagen semester vanlig fråga

En vanlig fråga från Vårdförbundets medlemmar är just frågan om vad Vårdförbundet kan göra när arbetsgivaren har återtagit en beviljad men ännu inte påbörjad semester. Vårdförbundet kan hjälpa en medlem att bedöma om arbetsgivaren kan ha haft fog för detta eller inte. Utgångspunkten är att en beviljad men ännu inte påbörjad semester endast kan återtas i undantagsfall.

– Att en efterlängtad och välbehövlig semester återtas är ofta en källa till stor irritation, säger Jeanette Lindgren Dahlin.

Fakta: Ansökan om semester

Den anställde ska enligt AB senast ett visst datum lämna önskemål om semester och arbetsgivaren upprättar sedan förslag till semesterlista.

Arbetsgivaren meddelar berörda arbetstagare förslaget till semesterlista och översänder detta till Vårdförbundet lokalt senast ett visst datum.

Därefter kan den lokala arbetstagarorganisationen senast inom tio dagar påkalla förhandlingar om ändringar i förslaget. Den anställde kan sedan underrättas om fastställd semester.

Här är det viktigt att medlemmar som vill ändra arbetsgivarens förslag till semesterlista hör av sig till Vårdförbundet lokalt. Förslaget anses godkänt om förhandlingar inte påkallas.

Enligt bestämmelserna i semesterlagen är det arbetsgivaren som ensam bestämmer om förläggningen av huvudsemestern om inte annat har avtalats.

Hennes råd till medlemmar är att först och främst önska semester i så god tid som möjligt och framföra varför viss eller vissa semesterveckor är extra viktiga.

– Det är också bra att fundera över om telefonen och datorn måste vara med på semestern eller om man ska ta en paus från att vara nåbar.

Som medlem bör man kontakta Vårdförbundet om arbetsgivaren beordrar en att avbryta en påbörjad semester. Varken semesterlagen eller Vårdförbundets övriga kollektivavtal reglerar avbrytande av påbörjad semester.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida