Johan Eskander: SKR hindrar egenföretagare inom vården – orättvis konsekvens av det nya avtalet

För att undvika en kollaps inom vårdsektorn är det avgörande att SKR omprövar och anpassar avtalet för att främja hållbarhet och ekonomisk stabilitet för småföretagen. Helst ska detta ske innan svenska sjuksköterskor flyr till Norge, skriver Johan Eskander, bemanningssjuksköterska och småföretagare.
Det är djupt bekymmersamt att det nya avtalet för att minska bemanningen inom vården riskerar att sätta stopp för oss som är småföretagare inom sektorn. Vi entreprenörer, som ofta bidrar med flexibilitet och vissa med specialistkompetens, borde uppmuntras snarare än hindras. Sveriges Kommuner och Regioner, SKR, måste ompröva besluten som begränsar företagarnas möjligheter och istället främja en mer inkluderande och strategi för att stärka den svenska sjukvården. Helst ska detta ske innan svenska sjuksköterskor flyr till Norge som är väldigt glada att ta emot oss.
Minskningen av bemanningen leder till överbelastning och utbrändhet bland befintlig regionspersonal. Detta resulterar ofta i lägre kvalitet på vården som i dag ges, vilket i sin tur påverkar regionen negativt – och för patienten kan det resultera i dödsfall. Sjuksköterskor överger regionerna i allt högre grad för att starta egna företag och hyra ut sina tjänster. Varför? Jo, den främsta anledningen är den ökande frustrationen över arbetsvillkoren och den personalbrist som existerar inom våra regioner. Det i sin tur skapar en utmanande arbetsmiljö som mer eller mindre är destruktiv i sitt sammanhang. Genom att etablera egna företag kan sjuksköterskorna ha större kontroll över sina scheman och den arbetsbörda som de belastas av på sina uppdrag. Dessutom erbjuds man möjligheten att arbeta inom olika avdelningar som gör att sjuksköterskans kompetens breddas, arbetet blir roligare och kunskaper från tidigare avdelningar man har varit på kan belysas, tas med och även hjälpa den nya avdelningen man arbetar på med exempelvis med nya förbättrade arbetssätt.
Varför ska svenska sjuksköterskor åka till grannländerna och arbeta när det finns arbete här?
Lönen är också en bidragande faktor. Som småföretagare står man utan den tryggheten som regionerna erbjuder – alltså tjänstepension, kollektivavtal, sjukpenning och i vissa fall gratis sjukvård på vårdcentral (et cetera). Det innebär att som småföretagare måste man, i princip, betala för allt; försäkringar, sociala avgifter, tjänstepension, bokföring, material, utbildning (et cetera). Vi måste kunna betala detta och det stora hela handlar då om utbud och efterfrågan – det som SKR tar ifrån oss. Utbud och efterfrågan; precis som alla företag i Sverige har gemensamt. Tjänar man pengar på det? Kanske. Ibland, inte alltid, går man med vinst. Gör vi företagare detta för pengarna? Kanske, kanske inte. Frågar man mig, och många andra, gör jag detta som en protest mot regionerna. Lönen vi förtjänar för en kandidatexamen och/eller magisterexamen (ibland dubbla magister) som regionerna erbjuder oss är inte i närheten av vad vi förtjänar jämfört med andra sektorer som har likande examina. Detta är inte vårt kall! Regionerna är inte villiga att betala och konsekvensen av regionernas ovillighet har sedan många år tillbaka lett till att alltfler har blivit bemanningssjuksköterskor. Vissa har lämnat yrket för att göra annat och vissa arbetar som sjuksköterskor på heltid i Norge eller Danmark som inte är långt från våra gränser. Varför ska svenska sjuksköterskor åka till grannländerna och arbeta när det finns arbete här?
Jag blev småföretagare och bemanningssjuksköterska då jag valde kvalitetstid med min sambo och hund före att bli inbeordrad till arbetet för att det saknas personal på avdelningen. Enkelt drag. Just det, inte för att nämna att jag i regionens regi KANSKE får semester eller i bästa fall behövde flytta på veckor (som är det sämsta fallet för mig). Den planering man vill göra med en sambo som inte arbetar i en destruktiv sektor, går inte att göra.
Avtalet har skapat en oroande framtid för samtliga företag med personalinriktning inom vårdbranschen.
Företagsamheten inom vårdsektorn står inför en bekymmersam nedgång, och betydande faktor är det ogynnsamma avtalet skapat av SKR. Genom överdrivna regelverk, högre (onödiga) krav och byråkratiska hinder motarbetas vi småföretagare, vilket i sin tur minskar motivationen för nystartade företag inom samma sektor. Avtalet har skapat en oroande framtid för samtliga företag med personalinriktning inom vårdbranschen. Om SKR fullföljer det aktuella avtalet för att minska bemanningen, riskerar många småföretagare att gå omkull. Detta avtal, i sin strävan att spara kostnader, kan skapa en kritisk obalans där småföretagen inom vården står inför ekonomiska utmaningar som är svåra att övervinna. Vissa av oss har etablerat sig exempelvis genom att ha tjänstebil för att kunna ta oss till de uppdragen vi åtagit oss. Dessutom vet inte SKR om detta kommer att spara pengar då avtalets resultat inte kommer att synas på många år framåt. Vill SKR stå för småföretagarnas omkostnader som då inte kommer att kunna betalas? Har någon från SKR haft samtal med Tillväxtverket, Skattemyndigheten, bankerna et cetera för att räkna på detta? Det handlar inte om ett företag, inte två, inte heller tre företag. Vi är betydligt fler än så runtom i hela Sverige!
Detta avtal kan också skapa en snedvriden konkurrenssituation där större aktörer med större resurser och kapacitet kan överleva medan småföretagare tvingas avveckla sina verksamheter. Detta kan resultera i en koncentration av makten och resurser inom företagssektorn, vilket inte bara är ogynnsamt för den ekonomiska mångfalden inom den sektorn utan också kan leda till minskad flexibilitet i stort.
För att undvika en kollaps inom vårdsektorn är det avgörande att SKR omprövar och anpassar avtalet för att främja hållbarhet och ekonomisk stabilitet för småföretagen. Vi bemanningssjuksköterskor får vården i Sverige att fungera. Vi är hungriga att hjälpa till på avdelningar, vi visar fram händer och fötter och vi visar att vi finns för att jobba. Detta för att vi älskar det vi gör och vill fortsätta med det. Snart går det inte och vi står då nära gränserna bland andra nordiska patienter och skojigt säger ”God morgen, i dag er jeg sykepleieren din. Hvordan har du det?” medan våra regionanställda kollegor i Sverige, återigen, går på knäna och tillslut sitter hemma sjukskrivna – det har regionerna konstigt nog råd med.
//Johan Eskander, bemanningsjuksköterska och småföretagare
Säg vad du tycker i Vårdfokus!

Lönerna, arbetstiden, vårdplatsbristen — vad får dig att tända till? Vilka är de viktigaste frågorna för dig?
På Vårdfokus Debatt vill vi höra vad du har att säga om allt som rör din jobbvardag. Vi kommer att publicera texter här på vårdfokus.se och i tidningen.
Tänk på att:
- Skriv kort och kärnfullt.
- Vi kommer att välja bland de texter som kommer in — vi kan alltså inte lova att alla publiceras.
- Vi vill att din text inte har publicerats någon annanstans tidigare.
- Skicka gärna med ett foto på dig.
- Mejla texten till debatt@vardfokus.se.