Dygnsvila

SKR om dygnsvilan: ”Arbetsgivare behöver ta större ansvar”

SKR om dygnsvilan: ”Arbetsgivare behöver ta större ansvar”
Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR. Foto: Hans Alm

"Regionerna var snabba att börja jobba med frågan om elva timmar dygnsvila och det sker ett intensivt arbete med scheman och arbetstider." Det säger Jeanette Hedberg, förhandlingschef på Sveriges kommuner och regioner (SKR). Samtidigt framhåller hon att det är en tuff och svår omställning som sker snabbt.

Facket anser att arbetsgivare varit för passiva i implementeringen av avtalet, vilket skapat oro bland medlemmar. Var nio månader för kort tid att ställa om?

– Det här är en stor och tuff omställning och det är förståeligt att det finns en oro. Så är det alltid vid förändringar. Nio månader är kort tid men min bild är att regionerna började jobba med frågan snabbt och att det nu sker ett intensivt arbete där det är viktigt att fackliga organisationer och medarbetare får ge sin input.

Stämmer det att det finns arbetsgivare som trott att de kunde slippa det här?

– Jag tror och hoppas att det står klart för alla arbetsgivare att de berörs. Det har gjorts stora informationsinsatser både från oss och från facken.

Oron på vårdgolvet handlar till stor del om bemanning och schemaläggning. Finns tillräcklig kompetens kring schemaläggning ute i regionerna?

– Det är en svår och komplex omställning att hantera, och en särskild utmaning att en stor del av medarbetarna i dag planerar sin egen arbetstid. Så det är inte bara en förändring när det gäller regelverk och schemaläggning utan också en kulturförändring där arbetsgivare behöver ta ett större ansvar.   

Hur stöttar SKR arbetsgivare i den här omställningen?

– Det är en högprioriterad fråga både för oss och för de fackliga organisationerna. Vi har täta kontakter med regioner och kommuner och genomför olika informationsinsatser. Vi inrättar också ett arbetstidsråd som kan hjälpa till med tolkningar. Eftersom räddningstjänst, sjukvård, skola och omsorg ser otroligt olika ut är det svårt att hitta lösningar som passar alla, men det är absolut en viktig uppgift att sprida goda exempel. Sedan kommer man behöva prova olika schemalösningar, utvärdera hur de fungerar i praktiken och justera tills man är nöjd.

Tycker du att det finns skäl att känna oro?

– Jag tror att det är ofrånkomligt i det här fallet eftersom det handlar om så pass stora förändringar som påverkar både verksamheterna och medarbetarna. Min bild är att arbetsgivare jobbar i högt tempo och är angelägna om att få allt på plats.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida