Äldrevård

SKR: ”Risk att skapa förväntningar som inte infrias”

SKR: ”Risk att skapa förväntningar som inte infrias”
Annika Wallenskog, SKR. Foto: Hans Alm

Kortsiktigt, projektbetonat och inte lokalt befogat. Det är risken när organisationer anpassas för att leva upp till målen för vissa statsbidrag, enligt Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Halmstad är en av 231 kommuner som fått statsbidrag det senaste året med syfte att öka sjukskötersketätheten inom äldrevården. För att kvalificera sig har kommunerna behövt visa att de förbättrat eller redan har en hög bemanning, alternativt att antalet anställda som vidareutbildar sig till sjuksköterskor blivit fler.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, har länge varit kritiskt till den här typen av riktade, prestationsbaserade statsbidrag eftersom de detaljstyr verksamheter.

– Det är oerhört många mål som ska uppnås. Kommunerna vill åt pengarna, men det tar fokus från egen styrning och ledning, säger Annika Wallenskog, chefsekonom på SKR, till Vårdfokus.

Fördelas ojämnt

Hon poängterar att behoven och förutsättningarna ser olika ut, beroende på storlek och geografisk placering, och att förändringarna som krävs för att få bidragen inte alltid är lokalt befogade.

– Ofta är skälet till låg bemanning att man inte får tag i sjuksköterskor. Jag vet kommuner som haft vakanta sjukskötersketjänster i tre år. På andra håll är de lättare att hitta, till exempel om det finns en utbildning i närheten. Det gör att statsbidragen fördelas väldigt ojämnt. För mindre kommuner innebär själva ansökningsförfarandet så omfattande kringarbete att det inte är lönt att söka.

Leder till konflikter

Annika Wallenskog menar att staten borde uppmuntra regioner och kommuner till långsiktiga satsningar och stötta basverksamheten genom så kallade generella statsbidrag, särskilt i ekonomiskt svåra tider.

– Annars blir det kortsiktigt och projektbetonat. Jag tycker det är ganska förskräckligt att man använder offentliga medel på det här sättet. Det blir smala sugrör in i verksamheten, där staten på förhand bestämt vad som är den bästa lösningen regionalt.

Det riskerar också att leda till konflikter, precis som i Halmstads kommun.

– Absolut. Arbetsgivaren skapar förväntningar som sedan inte infrias, och det är klart att det leder till missnöje bland medarbetarna.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida