Författarintervju

Skriv in dig själv i historien

Skriv in dig själv i historien
Lina Thomsgård vill med handboken "Arkivism" inspirera till släktforskning för att få in fler kvinnor i historien. Foto: Volante förlag

Gårdagens kvinnor syns dåligt i arkiven. Genom att skriva ner berättelsen om sitt eget liv — eller mammas — kan kvinnor lyftas in i historien. Lina Thomsgårds handbok i arkivism tipsar om hur du kommer igång.

Vad betyder arkivism?
— Arkivism är en aktivism som tar sig an arkiven för att hitta, lyfta och synliggöra gårdagens kvinnor — och se till att dagens kvinnor arkiverar sig för framtiden. Stockholms kvinnohistoriska museum initierade Arkivism eftersom en bred, strukturförändrande satsning krävs för att skapa ett kollektivt minne som speglar verkligheten.

Bokomslag "Arkivism - en handbok"
”Arkivism – en handbok”, Helene Larsson Pousette & Lina Thomsgård (redaktörer). Volante & Stockholms kvinnohistoriska

Så mycket — mejl, bilder och inlägg på sociala medier — är digitalt numera. Hur ska kommande generationer få kunskap om oss?
— Det är en stor utmaning. Vi dokumenterar och visar upp våra liv mer än någonsin, men allt går förlorat när de digitala plattformarna lägger ner. Skriv ut det allra viktigaste på papper och se till att backa upp (lagra) det digitala materialet ofta! Tips på hur du lagrar digitalt material finns i boken.

Vad kan jag göra om jag vill bidra till att lyfta fram kvinnors historia, men inte har tid och ork att gräva ner mig i arkiven?
— Du kan bidra till Arkivism-satsningen genom att prata med kvinnor om att de är historiska och uppmuntra dem att arkivera sig. Gör en insats för historien genom att dokumentera ditt eget liv, eller din mors eller farmors. Skriv ner på ett vanligt A4 — det behöver inte vara krångligare än så att skapa ett arkiv.

Vilka kvinnoberättelser tror du kan saknas från vården?
— Vi ser ett stort sug efter berättelser om den ”vanliga” vårdarbetande kvinnan, kvinnodominerade yrkesgrupper som varit samhällsbärande men inte uppmärksammats nog. Det såg vi bland annat när vi bjöd in till vår digitala stadsvandring om barnmorskans historia på Södermalm med historikern Lisa Öberg.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida