Granskning: Pandemins pris

Skyddsombudet: ”Vi har förlorat duktiga kollegor, en efter en”

Skyddsombudet: ”Vi har förlorat duktiga kollegor, en efter en”
Arbetsmiljön på barnakuten är bedrövlig, menar Thyge Andersen. Foto: André de Loisted

Arbetsmiljön har tagit stryk under pandemin. Under 2020-2021 har vårdens skyddsombud gjort 333 så kallade 6:6-anmälningar - 64 av dem coronarelaterade. Thyge Andersen är ett av de ombud som satt ner foten. Under hela pandemin har sjuksköterskorna på barnakuten i Malmö tvingats göra en första bedömning utomhus i en carport-liknande byggnad.

”Man ska inte behöva ha det som vi på jobbet, det är bedrövligt. I början av pandemin tog vi emot barnfamiljerna i ett tält, sedan byggdes den här ’spotchecken’ med tak, där vi har infravärme. Men golvet sluttar så man blir trött av att stå där. Familjerna med sjuka barn köar utomhus, och vissa tycker att det är väldigt påfrestande. Vi sjuksköterskor får ta emot deras frustration varje dag.

Vi har förlorat duktiga, erfarna sjuksköterskor, en efter en. Det började när vi förlorade en chef som vi tyckte var bra, precis innan pandemin. På den tiden hade vi många erfarna sjuksköterskor som stöttade nya och utvecklade barnsjukvården.

Nu har vi hela tiden brist på sjuksköterskor eftersom det saknas ungefär 10 av 32 anställda. På arbetspass ingen kan eller orkar ta blir vi erbjudna arvodesersättning som är högre än kvalificerad övertid. Men det här kan inte fortsätta.

Sedan kom ju rs-viruset rekordtidigt i höstas. Vi hade varken personal eller lokaler för att klara det.

Innehållet i det här blocket kan inte visas

Du har valt att inte acceptera cookies på vårdfokus.se, därför kan inte detta innehåll visas.

Ändra mina inställningar för cookies

6:6a-anmälningar under pandemin

Skyddsombuden inom vård, omsorg och sociala tjänster har lagt 333 begäran om arbetsmiljöåtgärder, så kallad 6:6a-anmälan, under 2020-2021. Av dessa är 64 coronarelaterade. Det innebär att medeltalet anmälningar för dessa år är högre än de fem föregående åren, trots att 2019 sticker ut som ett rekordår med flest anmälningar.

Vi har försökt komma med förslag till ledningen, men det har inte hjälpt. Vi har också bytt chefer och haft svårt med kommunikation och information. Till slut kände vi skyddsombud att det räcker och skickade en 6:6a-anmälan till Arbetsmiljöverket.

”Vårt huvudskyddsombud krävde att vi skulle få en egen väktare, annars skulle det läggas ett skyddsstopp.”

Thyge Andersen, skyddsombud

Vuxenakuten ligger intill och det känns hemsk­t att barn och för­äldrar ska behöva höra stök därifrån. De har en väktare där, som även kunnat hjälpa oss. Förut stod vi sjuksköterskor ensamma utomhus i vår spotcheck. Men efter att en drogpåverkad person skrämde oss en kväll, krävde vårt huvudskyddsombud att vi skulle få en egen väktare. Annars skulle det läggas ett skyddsstopp. Då fick vi en väktare, dessutom ska en receptionist alltid följa med oss ut.

Samtidigt har bygget av en ny barnakut pågått. Vi skyddsombud har inte fått vara med och påverka där heller, precis som när spotchecken byggdes.

Nu hoppas vi mycket på vår nya chef, också i diskussionen med Arbetsmiljöverket. Några försök till lösningar just nu är att barn med vissa tillstånd går direkt till avdelningen och att primärvården har fått ökade öppettider. Det betyder en del, eftersom en tredjedel av de sökande hänvisas dit eller hem för egenvård.”

Läs en längre version av artikeln här.

Berättat för Leni Weilenmann

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida