Släktsaga som trollbinder

Kristin Marja BaldursdottÅ­r Karitas, utan titel. 440 sidor, Bra Böcker 2006. www.bbb.seisbn 91-7002-366-2

2 juni 2006

Karitas är yngsta flickan i en barnaskara på tre flickor och tre pojkar som uppfostras av sin ensamstående mor Steinunn på Island i början av 1900-talet. Det är många och svåra umbäranden som drabbar familjen i kampen för att få ihop tillräckligt med pengar för att sätta barnen i skola. Steinunn har bestämt sig: hennes barn ska få en jämlik uppfostran och chans till studier.

Stickmaskinen går för fullt i den trånga stugan och barnen rensar sill nere vid kajen tills händerna spricker av den bitande kölden och den svidande saltlaken. Utmattade stupar de i säng och orkar inte ens klaga när de ligger tätt tillsammans för att hålla värmen i den enkla stugan.

Men allt slit lönar sig och barnen kan fara i väg och studera. Karitas träffar en konstnärinna som ser hennes begåvning och bekostar hennes fem år vid kungliga konstakademin i Köpenhamn.

Även materiellt sett blir det förändringar. Modern stryker stolt över kallvattenskranen i köket och tar alla chanser att låta besökare i den lilla stugan se vilken lyx som installerats.

Man trollbinds av både personer och landskap i denna vackra släktsaga. Det är en varm berättelse om människor som aldrig tvekar att hjälpa den som behöver, en förutsättning för att överleva när man bor långt ifrån det mesta.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida