covid-19

Slitna men redo för fler patienter

Slitna men redo för fler patienter
Iva-personalen på Karolinska i Solna är slitna men organisatoriskt redo för nästa våg av covidpatienter. Foto: Getty images

Efter ett år av pandemi var den tredje vågen ingen chock för iva-sjuksköterskan Jakob Pansell på Karolinska i Solna. De tidigare vågorna har lärt dem hur de ska organisera covidverksamheten. Men efter långa perioder på krislägesavtalet undrar han hur han och kollegorna ska orka.

Smittan ökar igen i allt fler regioner och det har börjat synas på sjukhusen. Under torsdagen lovade Karolinska universitetssjukhuset sjukhusdirektör att de kommer hjälpa andra sjukhus med patienter om det behövs. På Karolinska i Solna är akutmottagningen stängd och den tredje vågen märks ännu inte lika tydligt där som på de andra sjukhusen.

Samtidigt har det varit högt tryck på Karolinskas personal länge. De gick på krislägesavtalet från april till augusti 2020 i första vågen, och nu har personalen på iva gått på krislägesavtalet igen sedan i januari. Anställda har blivit utbrända och många har sagt upp sig. Intensivvårdssjuksköterskan Jakob Pansell på Karolinska i Solna berättar att känslorna är blandade i personalgruppen.

– En del känner att vi redan har dragit ett tungt lass under lång tid och undrar om det inte finns andra som kan göra det nu? Andra känner att nu gör vi bara det här. Att det är klart vi ska ställa upp och hjälpa andra sjukhus och andra medmänniskor. Men det är ingen som är taggad och säger ”Nu kör vi en tredje våg, kul!”, säger han.

”Det blir för mycket om man oroar sig för framtiden. Nu kommer den tredje vågen, och då får vi ta oss igenom den också. En dag i taget”, säger iva-sjuksköterskan Jakob Pansell. Foto: Privat.

”Kommer vi att orka?”

Personalen är sliten, men organisatoriskt är Karolinska redo för den nya vågen. Det kände Jakob Pansell redan i den andra. Då gick det fort att tillsätta de olika roller som behövdes och han säger att kollegorna blivit duktiga på att starta upp nya covid-iva.

– För mig kändes det jobbigare när den andra vågen kom. För då var vi i princip nere på noll och fick börja om när det satte fart igen. Nu har vi knappt gått ur den andra. Organisationen sitter nu, men samtidigt: kommer vi orka? säger Jakob Pansell.

Han upplever att han och kollegorna fått en djupare förståelse för andningsfysiologi och andningsbehandling under pandemin. Men listan över sådant de inte vet om sjukdomen är fortfarande längre än vad de vet. Eftersom sjukdomen är så ny finns ännu väldigt lite forskning på långsiktiga patientutfall.

– Mycket av det vi gör baserar vi på att siffrorna ser bättre ut här och nu av det. Men egentligen har vi inte någon aning om ifall det här gör patienten bättre på sikt. Även världens främsta experter står fortfarande och kliar sig i huvudet över de här patienterna, säger Jakob Pansell.

Hopp om forskning och ny medicin

Han har ett stort forskningsintresse och sedan 2018 djupdyker han i det med kollegan Johan Thermanius i podden Iva-juntan. Det senaste året har avsnitten ofta handlat om covid-19.

– Lika stora dåd som skett kliniskt har skett vetenskapligt inom covid-19. Ofta av personer som gjort både och samtidigt. Det är makalöst vilken mängd forskning som producerats, särskilt med tanke på den belastning som iva haft i hela världen, säger Jakob Pansell.

En snackis just nu är reumatism-medicinen IL6 receptor antagonister, berättar Jakob Pansell. Den har varit på agendan då och då under pandemin, då den teoretiskt sett skulle kunna fungera eftersom den har en antiinflammatorisk effekt. Några mindre studier har visat blandade resultat, men nyligen har två större studier visat positiva resultat.

– Det är inte en revolutionerande effekt där alla patienter hoppar upp och dansar samba direkt. Men det kanske kan hjälpa något ytterligare att sänka dödstalen. Sammanlagt blir det ändå många människoliv.

Kollegornas engagemang ger energi

Framstegen i covid-forskningen är en av de saker som hjälper Jakob Pansell att fortsätta orka arbeta igenom pandemin. Han försöker se det som fascinerande att få vara med från insidan. Viktigast är arbetskamraterna. Han gläds över deras utveckling och engagemang i patienterna. Annars är det lätt att sänkas av allt mänskligt lidande som han och kollegorna utsatts för under det gångna året.

– Vi skulle behöva ha en väldigt lång återhämtning, mer än fyra veckor semester, men det kommer inte hända. Vi får ta den återhämtning vi får, och hämta kraft genom att vara närvarande i nuet och hålla fast i den glädje som finns i arbetet och framförallt i sina kollegor. Jag skrattar varje dag på jobbet, många gånger om dagen, säger Jakob Pansell.

Vårdfokus / Nyhetsbrev

Nyheterna, reportagen, forskningen och frågorna för dig i vården. Gratis varje vecka direkt i din inkorg.
Jag godkänner att Vårdfokus sparar mina uppgifter
Skickar formuläret...
Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida