Slut på avtalsskillnad för deltidsanställda

Deltidsanställda ska inte längre räknas som en egen grupp. Det betyder bland annat att de nu får samma semesterrätt som heltidsanställda.

6 augusti 2001

Att diskrimineringen tas bort i AB, avtalet om allmänna bestämmelser, är en konsekvens av ett EG-direktiv. Deltids- och visstidsanställda får enligt direktivet inte behandlas mindre förmånligt än heltids- och tillsvidareanställda. Att avtalet skulle förändras var Vårdförbundet, övriga fack och arbetsgivarsidan (Landstingsförbundet och Kommunförbundet) överens om.

Begreppen grupp 1- (tillsvidareanställda) och grupp 2-anställda (bland annat vikarier) försvinner nu och alla är enbart anställda. Alla får också sjuklön motsvarande 10 procent av lönebortfallet och längre semester när de fyller 40 respektive 50 år (det fick inte grupp 2-anställda tidigare). Likställigheten gäller också bland annat föräldrapenningtillägget, ersättningen under utbildning och uppsägningstider.

Modernisera AB
Parterna är också överens om att göra en total översyn och modernisering av hela ab. Mycket av innehållet i nuvarande avtal, till exempel regleringen av arbetstid, är ologiskt med tanke på alla förändringar som skett i landstingens och kommunernas verksamhet.

Möjligheten att gå upp i sysselsättningsgrad ökar i det nya avtalet. Arbetsgivaren ska när någon anmäler intresse för att arbeta mer göra en prövning av om personen har tillräckliga kvalifikationer för arbetsuppgifterna.

Bland övriga förändringar kan nämnas att de särskilda ersättningarna, bland annat för övertid, jour och beredskap, höjs med 4 procent från 1 juli i år och med ytterligare 4 procent 1 januari 2003.

Även semesterlönetillägg/uppehållslönetillägg samt gränsen för dessa höjs.

Månadslön eller timlön
Parterna kunde till en början inte komma överens om när månadslön respektive timlön ska utbetalas. Till sist accepterades arbetsgivarens formulering om att det krävs tre månaders anställning och 40 procent av heltid för att få månadslön. Däremot har Vårdförbundet, tillsammans med andra förbund, förbehållit sig rätten att i framtiden kunna pröva frågan om det är diskriminerande.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida