Snart spökar det på Riket igen – tips på tv-serier med vårdanknytning
Det spökar återigen på Rigshospitalet i Köpenhamn! Den kultförklarade sjukhusserien ”Riket” är tillbaka och tidigare säsonger finns att streama i väntan på upplösningen. Vårdfokus redaktion tipsar om serier med vårdanknytning.
Riket Exodus
(Viaplay)
Personalen röker på morgonmötet och i förråd bortom kulvertarna blandas grogg av läkarsprit och destillerat vatten. När sjuksköterskan nobbar läkarstudenten skär han huvudet av ett obduktionslik och klär det i sina egna glasögon för att hon ska tro att han tagit sitt liv av hjärtesorg.
Men det är inte de underligaste händelserna på Rigshospitalet, ”Riket”, i Köpenhamn. Spöken hemsöker patienter under hypnosnarkos, ett foster växer i rekordfart och själva byggnaden gråter genom läckande avloppsrör. Samtidigt försöker ledningen förbättra den psykosociala arbetsmiljön genom ”Operation Morgenluft”, till den svenska jobbpendlaren dr Stig Helmers (Ernst Hugo Järegård) avsky.
Säsong 1 och 2 blev med absurt mörk humor, skakig kameraföring och blek färgsättning ikonisk på 1990-talet. Förväntningarna på säsong 3 (premiär 9/10) är skyhöga, i alla fall för oss som inte kan få nog av skådespelare som Mikael Persbrandt (i rollen som Stig Helmers son) och Tuva Novotny.
Baby fever
(Netflix)
Efter en blöt kväll med bästa kollegan smyger fertilitetsläkaren Nana ner i källaren på kliniken och stjäl ett frysrör med spermier som hennes före detta pojkvän har donerat.
När graviditeten är ett faktum utlöses en kedjereaktion av stora och små katastrofer. Nana tvingas ta till alltmer kreativa lögner för att det inte ska komma fram vem som står bakom det misstänka inbrottet i spermabanken.
Inför chefer, kollegor, patienter och nuvarande och tidigare partners lyckas hon – i alla fall någorlunda, hålla masken, men i takt med att graviditetsveckorna går blir det svårare. Hur länge kommer hon att kunna dölja sanningen?
Denna nya danska humor-/dramaserie finns i sex avsnitt på Netflix. Tempot är högt och storyn skruvad, men i det tillspetsade persongalleriet finns äkta känslor av kärlek, sorg och barnlängtan.
Outlander
(Viaplay)
Andra världskriget är slut och kort efter att den engelska sjuksköterskan Claire återförenats med sin make hamnar hon oväntat – via en stenformation skapad av druider – i 1700-talets Skottland där hon förälskar sig häftigt i högländaren Jamie.
Sedan dess kuskar hon fram och tillbaka genom tidevarven, mellan betydelsefulla historiska händelser och platser – alltmedan hon (inledningsvis) slits mellan sina båda kärlekar och drabbas av häxprocesser, mycket på grund av sitt yrkesval. Förutom att odla antibiotika i mögligt bröd hinner Claire ”uppfinna” anestesin och utföra ett stort antal blodiga men lyckade operationer.
Säsong efter säsong går Outlander på allt tyngre fantasy-/kostymdrama-/Harlequinromantik-steroider och det enda som egentligen utmanar tittaren är uppgiften att hålla reda på hur mycket tid som förflutit i relation till var i världshistorien man befinner sig. Baserad på Diana Gabaldons bästsäljande böcker .
Virgin River
(Netflix)
Sjuksköterskan Mel Monroe flyr förtvivlad Los Angeles efter en personlig tragedi. Hon tar ett nytt jobb i en by i norra Kalifornien, där den mäktiga floden Virgin River flyter genom det andlöst vackra landskapet. Mel är inte vilken sjuksköterska som helst, hon har den i Sverige ovanliga utbildningen avancerad specialistsjuksköterska – ”nurse practitioner” – och är dessutom barnmorska. Rollen som självständig, tungviktar-sjuksköterska utvecklades i USA:s glesbygd i brist på läkare. Doktorn som anställt Mel på sin lilla mottagning är sträv och ifrågasättande. Men bakom det döljer han ett stort hjärta och de bildar snart ett dreamteam.
På tal om hjärta och smärta – i samma lilla by putsar krigsveteranen Jack Sheridan glasen i uppkavlad skjorta på sin populära bar. På nätterna plågas han av mardrömmar. Det räcker med att han ser Mel jogga förbi, lika vacker som floden bredvid, så är det klippt.
För oss som älskar tv-serier om sjukvård, skulle det gärna få vara mer av den varan. Dessutom skulle lite mer skådespelartalang hos den oerhört kompetenta Mel gjort Netflix-serien mer gripande. Men nog tittar man vidare, här finns drama, feelgood och kärlek i alla generationer, dessutom hotar en farlig drogkartell djupt in i skogen, och snart funderar man över vem som är pappa till alla barnen, som snart ska födas.