Socialministern tvekar om akutgaranti

Socialministern tvekar om akutgaranti
Göran Hägglund tvekar om hur akutvårdsgarantin ska se ut. Foto: Pael Flato

Regeringens vallöfte om max fyra timmars väntetid på akuten skjuts på framtiden. Anledningen är oklarheter kring hur en påbörjad behandling ska definieras och att förslaget kritiserats.

27 december 2011

Under valrörelsen 2010 presenterade socialminister Göran Hägglund idén om en akutvårdsgaranti, som säger att ingen ska behöva vänta på en akutmottagning mer än fyra timmar utan påbörjad behandling.

Oklart hur garantin ska se ut

Men ett beslut i frågan kan komma att dröja flera år. I en intervju med Sveriges Radio Ekot säger Göran Hägglund att socialdepartementet ska hantera ärendet så fort som möjligt. Men han vågar inte säga hur en eventuell lagstiftning kommer att se ut och om det hinner bli klart innan valrörelsen 2014.

– Jag kan inte säga säkert att vi kommer att utforma en lagstiftning, som ser ut på ett visst sätt. Men jag vill åstadkomma en ordning som gör att orimliga väntetider i akuterna blir ett minne blott, säger Göran Hägglund till Ekot.

Anledningen till dröjsmålet är att uppfattningen om vad en påbörjad behandling är och när man ska börja mäta tiden skiljer sig åt mellan landstingen. Därför måste Socialstyrelsen ta fram ett enhetligt sätt att mäta.

Kritik från Vårdförbundet

Ytterligare en orsak till förseningen är den omfattande kritik som bland andra Vårdförbundet riktat mot förslaget. Förbundsordförande Sineva Ribeiro menar att slutenvårdens resurser kommer att dräneras om allt mer tid måste ägnas åt småkrämpor. Enligt henne orsakas långa kötider på akuten av bristande tillgänglighet i primärvården, för få lediga sängplatser på vårdavdelningar och långa väntetider för akutröntgen.

Vårdförbundet förespråkar i stället fler så kallade ”snabbspår” där människor med allvarliga sjukdomstillstånd snabbt får vård utan att behöva passera akuten.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida